Hem Fastigheter DigiPlex datacenter kommer värma upp 10 000 lägenheter i Stockholm

DigiPlex datacenter kommer värma upp 10 000 lägenheter i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

DigiPlex, den nordiska ledaren inom innovativa och hållbara datacenter, och Stockholm Exergi (tidigare Fortum Värme), den ledande leverantören av värme och kyla i Stockholm, har ingått ett storskaligt värmeåtervinningsavtal.

DigiPlex datacenter kommer värma upp 10 000 lägenheter i Stockholm 3Det är det första avtalet i världen där ett redan operativt datacenter, med indirekt evaporativt Luft-till-Luft kylsystem, modifieras för att tillföra överskottsvärme till det lokala fjärrvärmenätet. Avtalet motsvarar en uppvärmning av upp till 10 000 moderna lägenheter.

En progressiv datacenterindustri måste förväntas använda alla tillgängliga medel för att minska sin miljöpåverkan då den idag är ansvariga för två procent av världens årliga koldioxidutsläpp och tre procent av strömförbrukningen.

  • Varje gång vi surfar på internet, streamar en TV-serie eller använder oss av ”molnet”, så startar en process i ett datacenter. Om det är ett energislukande och fossilbränsledrivet datacenter som släpper ut överskottsvärme i atmosfären, då bidrar vi som individer till klimatförändringarna. På DigiPlex är vi mycket stolta över att vara föregångare än en gång genom att använda överskottsvärme från vårt datacenter norr om Stockholm till att värma upp tusentals Stockholmshushåll. Digitaliseringen måste stötta ökad hållbarhet, och partnerskapet med Stockholm Exergi är ett stort steg framåt, ett som gör det möjligt för de boende att genom sina digitala aktiviteter bidra till att värma upp bostäder, säger Gisle M. Eckhoff, VD på DigiPlex.

 

  • Avtalet med DigiPlex är en stark bekräftelse av vårt program för återvinning av överskottsvärme och Stockholm Data Parks. Partnerskapet med DigiPlex visar att värmeåtervinning till fjärrvärmesystemet också är kompatibelt med indirekt luftkylningsteknik. Det symboliserar ett viktigt steg mot vår vision att använda överskottsvärme från datacenter för att bygga ett mer hållbart samhälle. Som en del i vår strävan att göra Stockholm fritt från fossilbränsle, är vårt mål att 10 procent av Stockholms uppvärmningsbehov ska utgöras av återvunnen värme från datacenter, säger Anders Egelrud, VD på Stockholm Exergi.

Nästan nittio procent av alla byggnader i Stockholm är anslutna till fjärrvärmenätet.

Den svenska huvudstaden är en av de få städerna i världen där storskalig värmeåtervinning från datacenter är möjlig.

  • Digitalisering måste gå hand i hand med utvecklingen av miljöteknik. Då Stockholm är världsledande inom båda dessa områden är det här ett naturligt steg att ta för staden. Att använda smarta tekniska lösningar som att dra nytta av återvunnen datacentervärme till stadens uppvärmningsbehov, är en del av miljömålet att bli en fossilbränslefri stad till 2040. Jag är fast besluten att göra Stockholm till ett viktigt nav för hållbara datacenter, säger Karin Wanngård, Finansborgarråd i Stockholm.

DigiPlex representerar den nya generationen datacenterleverantörer som hjälper företag både att maximera besparingar genom innovation samt att minska sitt koldioxidavtryck och miljöpåverkan. DigiPlex datacenter drivs uteslutande på förnybar el och anläggningen i Upplands Väsby är ett av världens mest gröna, säkra och energieffektiva datacenter.

  • Hållbarhet är kärnan i vårt DNA och värmeåtervinning är det nästa innovativa steget på vår hållbarhetsresa. Att lägga till möjligheten att återanvända överskottsvärme för bostads- och kontorsbyggnader kommer att hjälpa kunderna i vårt mycket energieffektiva datacenter, med sina prisbelönta Luft-till-Luft och Concert Control-system, att minska deras miljöpåverkan ytterligare. Genom att arbeta tillsammans med Stockholm Exergi kommer vi att bidra till en mer hållbar datacenterindustri vilken kan ge ännu större värde för våra städer och samhället i framtiden, avslutar Eckhoff.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>