Han kallar sig hellre industrialist. Tålmodigt har han i decennier byggt värden i sina fyra bolag och ökat lönsamheten steg för steg.
Han flyttade sätet för Getinge till Göteborg, har byggt om Elanders och sysselsätter idag över 30 000 anställda i cirka 50 länder.
Men Carl Bennet har gjort andra stora avtryck i kunskapsstaden Göteborg.
Grattis till utmärkelsen Årets finansprofil 2023! Hur känns det?
– Ja, jag vill framföra ett stort tack till styrelsen för Finanskompetenscentrum som har utsett mig till årets finansprofil här i Göteborg. Mycket hedrande. Jag vet inte om jag uppfyller alla dessa krav, men jag känner mig i alla fall mycket hedrad, säger Carl Bennet.
Trots sina 40 år i Göteborg är den lätt skorrande Helsingborgs-dialekten omisskännlig. Med stadig hand häller han upp kaffe, sträcker sen fram ett fat med smarriga kanelbullar. Normalt sett är utsikten över älven och centrala Göteborg magnifik från hans kontor. Men idag ligger dimman tät över Medicinareberget.
Ja, nog är han en sann göteborgare. Den forne studenten vid Handelshögskolan i Göteborg var i sex år ordförande för Göteborgs Universitet. Han har i alla möjliga sammanhang engagerat sig för vikten av utbildning av god kvalitet. Oavsett om det gäller grundskola, livslångt lärande eller spetskunskap på universiteten.
– Jag tycker att när det gäller utbildning är det viktigt med mångfald och att hela tiden ha som målsättning att förbättra för alla.
När Nobelstiftelsen för drygt tio år sen ville att han skulle investera i en ny mötesplats där allmänheten kunde få uppleva nobelpristagare hade han ett krav:
– Jag kan tänka mig att vara en partner till Nobel Week Dialogue, men bara om det går vartannat år i Göteborg. Jag stod på mig om detta. Västra Götalandsregionen och kommunen ställde upp på nolltid. Och det tog väl ett år för dem i Stockholm. Men sen Nobelstiftelsen väl hade bestämt sig har vi alla varit väldigt glada för hur det har blivit.
Formades på Electrolux
Kapitalet Carl Bennet disponerar har han byggt upp successivt, under årtionden. Låt oss backa till 1989. Efter internationell karriär inom Electrolux fick Carl Bennet chans att köpa loss medicinteknikbolaget Getinge, tillsammans med parhästen Rune Andersson. Som vd fick han under 90-talet Getinge att växa till en väl positionerad marknadsledare inom sin nisch, genom flera lyckade förvärv.
Rune Andersson köptes ut 1997. Johan Malmquist tillsattes som ny vd. Själv tog han rollen som ordförande. Avknoppningar hamnade på börsen, men togs emot så där. Carl Bennet bestämde sig för att kliva in som huvudägare även här. Han skapade Arjo, som arbetar med fysisk hantering av patienter och att förhindra trycksår, och konglomeratet Lifco som består av 250 små och medelstora bolag. Parallellt hade han tagit över tryckerikoncernen Elanders, som gjorde Sveriges telefonkataloger.
– Med Elanders har vi fått kämpa. Vi har gått i dödsskuggans dal i 20 år. Men nu har det vänt.
Företaget har de senaste 15 åren utvecklats till en internationell leverantör av avancerade logistiktjänster, med Daimler-Benz och HP som stora kunder. Huvudkontoret är placerat i Mölndal.
Att bygga om en produktportfölj tar tid, resonerar Carl Bennet. Att utveckla bra ledarskap går snabbare. Poängen är att decentralisera.
– Jag gillar att ge människor ansvar, se dem växa och utvecklas. Decentralisering är en av mina ledstjärnor. Låt professionen styra såväl privat näringsliv som offentlig sektor. Det är vd som ska styra och leda sitt bolag.
Kritiker har anklagat honom för att hålla fast i verksamheter alltför länge.
– Ja, visst hade det kunnat sluta sämre. Men du växer ihop med bolagen och ser möjligheter. Jag vill gärna skapa tillsammans med andra. Fallerar man ihop är det kul att också vända ihop, som ett lag.
Göteborgs mest förmögne
Även de övriga bolagen har utvecklats väl att döma av börsutveckling, på sistone i synnerhet Lifco. Störst räknat i anställda och omsättning är Getinge, som utvecklar respiratorer och hjärtlungmaskiner och steg rejält under pandemin. För att lättare kunna locka kompetens finns Getinges huvudkontor och ett nytt innovationscenter sen tio år tillbaka i Göteborg.
Värdet på Carl Bennet AB:s ägarportfölj har på senare år också ökat kraftigt, och landade vid årsskiftet 23/24 in på 74 miljarder kronor. Det innebär att han betraktas som Göteborgsregionens rikaste person.
– Det där är ju värden, som är investerade i verksamheter som då får ett värde. Och värden är ju riktiga, det är de. Men de går också upp och ner. Huvudsaken är ju verksamheterna, att de har en bra lönsamhetsutveckling, och utveckling över huvud taget, säger Carl Bennet.
Analytiker försöker ofta tolka ommöbleringar i aktieportföljer. I fjol sålde han exempelvis av AB Volvo och ökade i Atlas Copco. Carl Bennet spelar ner betydelsen och kallar affärerna för ”likviditetsplanering”. Hans fokus ligger på de fyra bolag där han äger majoriteten av rösterna.
– Min målsättning är att vara skuldfri i moderbolaget, för att kunna vara med i nyemissioner som stöttar de här bolagen. Min målsättning är inte att handla i aktier fram och tillbaka, utan att bibehålla kontrollen i de här bolagen och kunna verka långsiktigt, säger han.
– Annars kan jag tala om för dig att de flesta av bolagen inte hade funnits kvar, och än mindre här i Sverige. Så det är viktigt att hålla i ägandet för att kunna utveckla verksamheterna. Annars försvinner många bolag, och då försvinner huvudkontoren från Sverige och många tjänster kring dem, säger Carl Bennet.
Vill att vi investerar mer i kunskap
Ge ansvar och våga investera, alltså. Här återkommer han till sin tredje ledstjärna:
– Men vi blir inte bättre än den kunskapsmiljö vi verkar i. Därför är det otroligt viktigt att vi kontinuerligt bygger våra kunskapsmiljöer.
Carl Bennet är bland annat en av flera investerare i Bioventure Hub, en life science-inkubator inne i AstraZenecas lokaler i Mölndal. Mindre känt är kanske hans roll i Göteborgs miljöpris, det som idag går under namnet Win Win Gothenburg Sustainability Award.
– Det skapades i Göran Johanssons soffa. Han sa: ”Carl, vi måste göra något inom miljö, lyfta fram goda exempel, saker som funkar.” Och då bestämde vi oss för att dra i gång ett pris. Eva Halvarsson var också mycket engagerad, och har betytt mycket för utveckling och stabilitet.
Du har verkligen engagerat dig i Göteborg, både inom akademin och näringslivet. Varför?
– Jag har bolag som är verksamma i 40 kommuner, och är med och stödjer saker och ting där jag har anställda. Sen är ju Göteborg en väldigt trevlig plats. Jag flyttade hit 1982, när jag blev vd för Electrolux Storkök i Alingsås. Det har jag aldrig ångrat. Jag tycker göteborgarna är öppna, på något sätt, västerut. Miljön är väldigt inbjudande. Det känns som min hemmaplan, säger Carl Bennet, som uppskattar boendemiljön i Göteborg, och kulturutbudet, inte minst inom idrotten.
Så vill han minska segregationen
– Här finns ett tydligt intresse för att skapa någonting. Folk är stolta över stan och vill utveckla Göteborg. Se på Handelskammaren som har gått från 2000 företag till över 3000 medlemmar. Intressant. Och jag tycker det är roligt att vara med och bygga. Stockholmare säger ofta att det känns befriande att komma hit.
Men hur ser du på segregationen i staden? Vad bör vi göra för att minska den?
– Stora delar av lösningen ligger i att folk får jobb, att vi kan sätta människor i arbete. Framför allt unga människor. Det skapar en stolthet och en identitet. Du tjänar egna pengar. Det underlättar integrationen att ha en mångfald av aktiviteter för detta. Du behöver en kombination av lärlingsutbildningar, vidareutbildningar och insatser på yrkessidan.
Carl Bennet refererar till goda exempel i Tyskland och har själv försökt pusha för lärlingsutbildningar även i Sverige. Han återkommer till eget ansvarstagande.
– I Sverige är vi mycket mer självgående än i många andra EU-länder, även i USA där allt ska upp till presidenten. Vi gör saker själva. Det är bra. Det kan vi implementera även på andra håll.
Årets finansprofil: Carl Bennet, ägare och grundare av Carl Bennet AB
Årets finansprofil har framgångsrikt drivit sin investeringsverksamhet med en imponerande grad av konsekvens och långsiktighet. Genom noggrann strategisk planering och skicklig förvaltning har han framgångsrikt utvecklat sina portföljbolag, vilket resulterat i att de alltid är aktuella och har robusta affärsmodeller.
Dessutom har han visat ett engagemang för samhällsutvecklingen här i Göteborg genom att aktivt delta och stödja initiativ som främjar hållbar utveckling. Han har demonstrerat en djup förståelse för de utmaningar och möjligheter som regionen står inför och har aktivt bidragit till att skapa positiva förändringar. Genom att ständigt lyfta fram Göteborg såväl nationellt som internationellt är årets finansprofil således en god förebild för regionens aktörer.
Utmärkelsen meddelades onsdagen den 24 januari vid Super Summit – Makroekonomiskt forum 2024. Diplomet presenterades av Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg och ordförande för arrangören och prisutdelaren Finanskompetenscentrum. Det är en ideell förening som drivs av Business Region Göteborg och har ett 100-tal medlemsföretag.