Antalet ekonomiska bedrägerier fortsätter att öka kraftigt.
Detta gör att Leksands Sparbank fortsätter sin satsning på att, i samarbete med polisen, göra en riktad satsning på att öka kunskap och medvetenhet om riskerna.
Angreppen kommer via mejl, sms och telefon. Avsändaren utger sig för att vara din bank och du uppmanas klicka på en länk, signera något med BankID eller lämna ut kortuppgifter. Sedan är kontot länsat och pengarna borta. Bedragarnas metoder blir allt mer raffinerade, vilket också visar sig i statistiken. Siffror från Brottsförebyggande Rådet visar att antalet anmälda bedrägerier är större än någonsin.
”Det är vanligt att bedragare ringer eller skickar sms och utger sig för att vara din bank, polisen, ett företag, en myndighet eller till och med en närstående. Bedragarna vässar och förändrar sina metoder hela tiden, vilket gör det extra svårt att veta vad man ska hålla utkik efter. Vem som helst kan bli utsatt, oberoende hur gammal eller hur digitalt insatt man är. Kunskap och medvetenhet om riskerna kan göra att du slipper bli lurad”, säger Lisa Hedberg, privatmarknadschef på Leksands Sparbank.
I höstas påbörjade därför sparbanken en satsning på att öka medvetenheten om banksäkerhet och bedrägerier, i samarbete med polisen och lokala PRO-föreningar. Nu fortsätter satsningen. Man har redan genomfört två riktade insatser mot äldre i Rättvik och Gagnef via SPF Seniorerna. Nu väntar två öppna föreläsningar för en bredare allmänhet: en i Lindberghallen i Djurås 31/1 och en på sparbanken i Leksand 12/2. Båda gångerna finns även polisen på plats för att ge sitt perspektiv på den ökande problematiken.
”Äldre är en extra utsatt målgrupp som vi ser att bedragarna gärna ger sig på. Fast det betyder inte att man som yngre skulle gå säker. Ofta involverar bedrägeriförsöken en tidsfaktor, att man ska bli stressad och agera fort, så man inte hinner tänka efter först. I ett sådant läge kan vem som helst trilla dit. Men ju mer man vet om vilka signaler som blinkar rött, desto mer vaksam kan man också vara och kanske hinna tänka efter innan man agerar”, säger Lisa Hedberg.
Öppna föreläsningar: ”Hur kan jag skydda mig?”
- Öppna föreläsningar: ”Hur kan jag skydda mig? Bedrägerier och banksäkerhet”.
- Onsdag 31 januari kl 14.00, Lindberghallen i Djurås.
- Måndag 12 februari kl 15.30, Leksands Sparbank i Leksand.
- Fri entré, ingen anmälan.
- Föreläsningarna anordnas i samarbete med Polisen, Studieförbundet Vuxenskolan och Gagnefs kommun.