Allt fler 35–54-åringar i Karlshamn har skulder
Hem RAPPORT/UNDERSÖKNING Ny statistik: Allt fler 35–54-åringar i Karlshamn har skulder

Ny statistik: Allt fler 35–54-åringar i Karlshamn har skulder

Publicerat av: Redaktionen

Under 2023 hade Karlshamn högst procentuell ökning av antal skuldsatta i Blekinge visar ny statistik från Kronofogden.

Störst ökning finns i åldersgruppen 35–54 år.

Det finns ett stort stigma kring ekonomiska bekymmer, vilket gör att många inte berättar för någon om problemen. Men hjälp finns att få.

Kronofogdens statistik visar att vi har en stor ökning av antalet skuldsatta i åldersgruppen 35–54 år i Karlshamn.

– Jag kan tänka mig att höga blancolån för att finansiera ökade levnadsomkostnader eller en minskad inkomst i kombination med höjda räntor kan vara starkt bidragande faktorer till ökningen, säger Rebecka Svensson som är budget- och skuldrådgivare i Karlshamns kommun.

Ekonomisk oro och utsatthet är vanligt förekommande. Även om man själv kanske inte hamnat i ekonomiska svårigheter är risken stor att någon i ens närhet befinner sig i en sådan situation.

– Det finns ett stort stigma kring ekonomiska bekymmer, vilket gör att den som lever med en knapp ekonomi inte berättar detta för någon, säger Amelia Lilja, som är budget- och skuldrådgivare i Karlshamns kommun.

Det är viktigt att man som närstående håller utkik efter tecken på att en person kan ha ekonomiska svårigheter. Får man oroande signaler behöver man lyfta sin oro med den personen.

Tecken på ekonomisk knipa:

 • Allt fler 35–54-åringar i Karlshamn har skulder

  Karlshamn har en stor ökning av antalet skuldsatta i åldersgruppen 35–54 år visar ny statistik från Kronofogden. Foto: Shutterstock

  Oöppnad post

 • Nedstämdhet och oro
 • Sjukskrivning
 • Undvikande beteende och isolering
 • Minskning av aktivitet i hobbyer
 • Umgås mindre med familj och vänner
 • Missbruk
 • Hög konsumtion trots låg inkomstnivå
 • Ber ofta anhöriga om att få låna pengar

Om man känner igen sig eller en närstående i några av dessa tecken på ekonomiska svårigheter uppmanar budget- och skuldrådgivarna att man vänder sig till deras kostnadsfria ekonomiska rådgivning.

– Om man får en klump i magen när det är dags att betala månadens räkningar, eller ligger vaken om nätterna och funderar på hur man ska få pengarna att räcka till vill vi att man hör av sig. Då får man stöd i att hitta en lösning på sin ekonomiska situation, säger Rebecka Svensson.

Enklast är att boka tid för ett första besök för budget- och skuldrådgivning via en e-tjänst:

https://digitalatjanster.karlshamn.se/oversikt/overview/459

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>