200 möten mellan nationella investerare och startups i Umeå
Hem STARTUP 200 möten mellan nationella investerare och startups i Umeå

200 möten mellan nationella investerare och startups i Umeå

Publicerat av: Redaktionen

I tisdags kväll samlade tech-inkubatorn Uminova Innovation i Umeå 25 investerare från hela landet och 38 bolag från regionen för speed dating.

Drygt 200 parallella möten blev det då investerare fick lära känna Västerbotten-entreprenörer med lösningar på utbredda problem.

Entreprenörer från vår inkubator förstås, men också alumner och bolag från andra inkubatorer.

– Investerardagen riggar vi för att hjälpa bolagen att hitta potentiella investerare som kan putta in kapital, men också hjälpa dem men expertis och nätverk. Det kan vara svårt för dem själva att hitta rätt och få in en fot, men vi sitter på kontakterna och kan bedöma vilken matchning som blir bäst. För tidiga bolag är det här en chans att få träna sig på hur man bäst förbereder sig inför investerarkontakt, men också lära sig vad investerare är ute efter, säger Linus Stark, ansvarig hos Uminova Innovation.

Många leads

Inkubatorbolaget Noctie.ai var med. Noctie utvecklar en AI-baserad schackcoach som inte bara ska vässa schackspelares skills utan också göra schackvärlden mer inkluderande. Sju investerarmöte fick man, i tät följd.

– Våra förväntningar var att få en bild av landskapet, lära sig om investerares olika profiler, vilka krav de ställer och vilka siffror och milstolpar de vill se. Vi planerar att ta in kapital i vår så vi vill starta en dialog med investerare som förstår vår idé och teknik, säger Samuel Sonning, vd.

Så vad blev utfallet?

– Det gick jättebra, flera investerare var intresserade av vår idé och det blir en konkret fortsättning med mer dialog. Det känns som att vi nu har så många leads att vi kan ta vår process framåt. Det här har ju gett mycket erfarenhet och det tar vi tar med oss in i mötena som kommer, säger Samuel.

200 möten mellan nationella investerare och startups i Umeå

Daniel Öhrlund, Sabina Sonning och Samuel Sonning är tillsammans team Noctie.ai. Här i samtal med investeraren Elin Torstensson på Zenith Group. Ett av bolagets sju investerarmöten i tisdags.

Det snabba formatet ser Samuel bara som en fördel.

– Att träffa en investerare är ju alltid stressigt. Nu känns det som att vi fick ut tio gånger så mycket av samma effort från vår sida. Vi gick från möte till möte med knappt någon tid att hämta andan mellan, och med så många pitchar i rad märker man vad som funkar och inte, och kan snabbt skruva.

”Respekterad innovationshub”

En investerare som varit med länge i Umeå-sammanhang är Jan Snygg hos Northern Light Capital II. Utvecklingen i Umeå och regionen de senaste femton åren beskriver han som enorm.

– Då fanns inte alls samma mängd, bredd och kvalitet på startupbolag. Då var det inte många investerare utanför regionen som intresserade sig nämnvärt. Uminova Innovation fick ta med bolag till Stockholm och locka med Västerbotten-meny på Grand för att få fler nationella investerare att möta startups härifrån. Nu är Umeå en nationellt och internationellt respekterad innovationshub inom life science, InfoTech, digitalisering och många andra områden. Nu senast ett lite unikt initiativ inom AgeTech på Umeå Tech Arena som kan bli mycket intressant, säger Jan.

Själv hittade han flera intressanta spår under Investerardagen.

– Vi träffade ett flertal startups som vi fortsätter samtalen med framöver. Vissa är lite för tidiga och ännu inte redo för externt ägarkapital, men ändå intressanta framåt. Vissa är i precis rätt tidiga fas för oss, säger han.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>