Idag startar en av Europas största innovationstävlingar inom energi och klimat, Startup 4 Climate.
Tävlingen har instiftats av Ellevio och GodEl i syfte att accelerera energiomställningen.
De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner.
– Energifrågan är en viktig nyckel i omställningen till ett klimatneutralt samhälle. Startup 4 Climate är inriktat på lösningar inom energiområdet och priset gör verklig nytta, säger Gustaf Forsberg, grundare av NitroCapt och en av förra årets tävlingsvinnare.
Uppsalabolaget NitroCapt rodde hem förstapriset 2022 för att ha utvecklat en ny kemisk process för att framställa mineralgödsel fossilfritt med hjälp av luft, vatten och förnybar el. Sedan NitroCapt tilldelades priset i november förra året har allt pekat uppåt; en nästan fördubblad personalstyrka och ett ständigt ökande intresse från kunder runt om i Europa.
Startup 4 Climate har startats för att bidra till att accelerera övergången från nuvarande energisystem till lösningar som är smartare, effektivare och har förmågan att kombinera teknisk utveckling med minskad påverkan på miljö och klimat.
– Med den här tävlingen vill vi och GodEl gemensamt bidra till att vaska fram nya idéer, innovationer och initiativ för att förverkliga gemensamma mål för en utveckling som tjänar oss utan att ske på bekostnad av livsförutsättningarna på jorden, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio, jurymedlem och en av grundarna till Startup 4 Climate.
Svenska startups sökes
Förra årets upplaga av Startup 4 Climate lockade ett rekordstort antal tävlande och ett stort engagemang genom ”folkets omröstning”. Förutom Nitrocapt fick halländska Helios Innovations dela på förstapriset för sina banbrytande lösningar med processteknik till fabriker för att spara el och vatten.
Nu är det dags igen. Två miljoner kronor ligger i potten för unga företag som övertygar den namnkunniga juryn om banbrytande idéer för energiomställning och påtaglig klimatnytta.
Tävlingen riktar sig till svenska startups, och syftar till att hitta, lyfta fram och stötta entreprenörer som har utvecklat innovationer som kan accelerera energiomställningen. Det kan till exempel ske genom produkter eller tjänster som minskar utsläpp av växthusgaser, effektiviserar energianvändning eller förändrar människors beteenden.
– Flera av de tidigare vinnarna har rott hem mångmiljoninvesteringar efter att ha vunnit Startup 4 Climate. Tala om en positiv spiral, säger Maria Erdmann, vd på GodEl och medgrundare till Startup 4 Climate. Om det är något vi vill trycka lite extra på i år är det att få in fler kvinnor bland de tävlande. Energibranschen rankas högt i jämställdhet, nu vill vi se det även bland bidragen, tillägger Maria Erdmann.