​Hon är världens bästa kända stockholmare

Stockholms Handelskammare har utsett 2018 års 55 bästa stockholmare som är kända utomlands.

​Hon är världens bästa kända stockholmare 1På listan får idrottsstjärnor, näringslivsikoner, skådespelare och kungligheter se sig besegrade av Anne-Marie Eklund Löwinder, en av endast sju personer som har nyckeln till internets säkerhet.

Vissa stockholmare gör större avtryck än andra. Inte bara i Sverige – utan också i världen.

Det har Stockholms Handelskammare tagit fasta på och lyfter därför fram 55 stockholmare som har tagit Stockholm ut i världen, och världen till Stockholm.

Överst på listan placeras svenska nätsäkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen.

Hon är en av endast sju människor som förfogar över en nyckel till internets största hemlighet. Två gånger om året reser hon till ett datacenter utanför den lilla staden Culpeper i närheten av Washington DC.

Då i rollen som kryptoofficer.

Med sig har hon alltid en liten träask där hon förvarar en fysisk nyckel.

Den används, i korta ordalag, för att säkra internets fortsatta existens.

Här kan du hitta hela listan och läsa mer om Anne-Marie Eklund Löwinders viktiga uppdrag.

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, kommenterar:

– Digitaliseringen är en av de absolut tydligaste och viktigaste globala trenderna under de senaste decennierna. Det är en utveckling som på bred front förändrat människors beteenden, hur vi gör affärer och hur vi kommunicerar och tar till oss information, säger Andreas Hatzigeorgiou.

– Stockholms Handelskammare vill bejaka den utvecklingen och därför är det självklart att en stockholmare som tillhör den unika skara människor som borgar för att nätet ska fungera också ska lyftas fram av oss, säger Andreas Hatzigeorgiou.