Check Point Software Technologies har följt utvecklingen på Telegram kopplat till konflikten i östra Europa.
Den dag Ryssland invaderade Ukraina identifierade Check Point Softwares forskare en sexfaldig ökning av Telegram-grupper med kriget som tema.
71 procent av Telegram-grupperna som har observerats av forskarna pushar nyhetsflashar med oredigerad och ofta overifierad information. 23 procent av Telegram-grupperna är inrättade för att koordinera cyberattacker mot Ryssland, mestadels med överbelastningsattacker. 4 procent av Telegram-grupperna ber om finansiellt stöd för att stödja Ukraina, främst i form av kryptovaluta. Check Point Softwares forskare har publicerat information om hur dessa grupper karaktäriseras samt säkerhetstips för Telegram-användare.
Ökningen av grupper kopplade till konflikten mellan Ryssland och Ukraina kan delas in i fyra olika typer:
- Nyhetsflashar och uppdateringar (71 procent av grupperna har detta fokus)
- Hacker-\Hacktivist-grupper som riktar sig mot Ryssland (23 procent)
- Förfrågningar om donationer för att stödja Ukraina (4 procent)
- Andra ämnen som relaterar till konflikten, en del icke-aktiva och utan användare (2 procent)
– Telegram har blivit en digital frontlinje i konflikten, där människor väljer sida online, säger Oded Vanunu, Head of Products Vulnerabilities Research på Check Point Software. Vi ser människor från världens alla hörn som organiserar sig och samlar resurser för att stödja antingen Ryssland eller Ukraina. Vissa grupper samordnar cyberattacker för att rikta sig mot Ryssland. Andra grupper fungerar som informations– och nyhetsnav för att rapportera en rå sida av kriget. Andra grupper begär pengar för att antingen stödja Ukraina eller begå bedrägerier. Totalt sett har vi sett en sexfaldig ökning av Telegram-grupper som har Ryssland-Ukraina-kriget som sitt tema den dag då Ryssland invaderade Ukraina. Jag rekommenderar verkligen att vara noga med sin aktivitet på Telegram och vilka människor du kommer i kontakt med. Det finns en del av Telegram som vill dra fördelar av sympatisörer för antingen Ukraina eller Ryssland. Vi delar med oss av våra initiala observationer och kommer att fortsätta att bevaka aktiviteten på Telegram under de kommande veckorna.
Cybersäkerhetstips för Telegram-användare
- Klicka inte på länkar som du inte vet var de kommer ifrån, särskilt inte under rådande omständigheter. Kriminella kan utnyttja situationen för att försöka stjäla information och personuppgifter genom att skicka ut skadlig programvara eller nätfiske-länkar.
- Se upp för förfrågningar som verkar misstänkta. Om ett meddelande från en okänd källa begär eller framför krav som verkar ovanligt eller misstänkt kan detta vara ett tecken på att det är del av en nätfiskeattack.
- Tänk efter noga innan du skickar pengar. Att skicka pengar till okända avsändare som begär hjälp kan i sig leda till bedrägerier. Se upp för vem du kommunicerar med och vilken typ av information du lämnar ut. Meddelanden i sociala medier är inte en trovärdig plattformen för stora finansiella transaktioner, särskilt inte till okända avsändare.
- Var källkritisk. Ta del av nyheter och sök “sanning” från pålitliga källor som du kan lita på.