Säkerhetsföretaget Check Points oktoberrapport över utvecklingen inom cyberhot och skadlig kod visar att förekomsten av utvinning av kryptovalutor har ökat, med den skadliga koden CoinHive i spetsen.
CoinHive utvinner kryptovalutan Monero. När en användare besöker en skadlig webbsida installerar CoinHive ett JavaScript, som påverkar datorns prestanda kraftigt. Check Points forskning visar att cyberkriminella kan använda så mycket som upp till 65 % av slutanvändarens totala CPU-resurser med hjälp av CoinHive.
Ytterligare en skadlig kod som har ökat kraftigt under oktober är Seamless Traffic Redirector. Koden omdirigerar användaren till en skadlig webbsida och hamnar på tredje plats över de mest förekommande skadliga koderna i Sverige.
– Framväxten av CoinHive och Seamless visar på behovet av avancerad förebyggande säkerhet för att skydda nätverk från cyberkriminella, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point. Utvinning av kryptovalutor har blivit ett hot att ta på allvar. Dessa metoder genererar stora intäkter för de kriminella, samtidigt som de leder till kraftigt försämrad prestanda på infekterade maskiner.
Den vanligaste skadliga koden i Sverige under oktober var RoughTed, ett så kallat malvertising-virus som sprider sig via annonser och ad-blockers på nätet. Ransomware-viruset Locky hamnar på andra plats och sprider sig främst via epostmeddelanden med en bifogad fil innehållande skadliga makron.
Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map, som drivs av Check Point, och är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och spårar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.