Svag start på 2021 för nyföretagandet
Hem STARTUP Svag start på 2021 för nyföretagandet

Svag start på 2021 för nyföretagandet

Publicerat av: Redaktionen

Under coronaåret 2020 startades rekordmånga företag i Sverige.

Svag start på 2021 för nyföretagandet

Svag start på 2021 för nyföretagandet

Det nya året har börjat betydligt svagare med 13 procent färre nyregistrerade företag i januari jämfört med samma period i fjol, visar statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Även om vi bara är en månad in på 2021 är det oroväckande att färre svenskar startar företag. Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag behöver Sverige arbeta för att detta inte ska bli en längre svacka, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under årets första månad registrerades 6 368 nya företag hos Bolagsverket, en nedgång med 13 procent jämfört med januari 2020 då 7 285 företag föddes. Trots coronapandemin blev 2020 ett rekordår med 73 500 nyregistrerade företag i Sverige – så många nya företag har aldrig förr registrerats under ett enskilt år, enligt Bolagsverkets statistik.

Nyföretagandet minskar i nästan alla län, utom i Uppsala län och Östergötland där det ökar marginellt. Antalet nya aktiebolag i landet föll med åtta procent i januari 2021 jämfört med samma månad föregående år, från 5 787 till 5 330.

– Den som startar aktiebolag tenderar att satsa mer seriöst och långsiktigt på sitt företagande. Efter rekordåret 2020 måste vi nu ge människor förutsättningar att starta företag som kan växa sig livskraftiga och bidra till jobb och tillväxt i hela landet, säger Boo Gunnarson.

Januari i fjol var den första månad när det gick att registrera aktiebolag med bara 25 000 kronor i aktiekapital, en halvering av det tidigare kravet som åtföljdes av en uppgång i antalet nya aktiebolag. Samtidigt ligger siffrorna för januari 2021 även under den nivå som nåddes i januari 2019, när det gamla kravet gällde.

I Sverige finns i dag omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en färsk Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 32 procent, drömmer om ett eget företag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>