Högsta konkurssiffran på 10 år – flygbolag största konkursen
Hem Finans Högsta konkurssiffran på 10 år – flygbolag största konkursen

Högsta konkurssiffran på 10 år – flygbolag största konkursen

Publicerat av: Redaktionen

Sverige har fortsatt höga konkursnivåer och alla storstadsregioner ökar kraftigt. 

Under februari ökade konkurserna med 20 procent.

Totalt gick 545 aktiebolag i konkurs – högsta siffran för februari på 10 år. Flygbolaget Air Leap Aviation blev den största konkursen denna månad.

Under februari drabbades 1 450 anställda av konkurser, en ökning med 23 procent jämfört med motsvarande period förra året. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade bolagen var 6,2 miljoner kronor.

– Vi kan konstatera att Sveriges företagare har det fortsatt tufft. För sjunde månaden i rad ser vi ökade konkurser. Även om februari inte uppvisar fullt så kraftig uppgång som tidigare månader, är det trots allt högsta siffran på 10 år. Framförallt beror uppgången på ökade kostnader och minskad efterfrågan, konsumenterna håller igen i sin konsumtion, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Konkurserna rusar i storstäderna

Hälften av alla aktiebolag finns belägna inom våra tre storstadsregioner – Stockholm, Göteborg och Malmö – och här noteras nu rejäla konkursökningar. I Skåne är ökningen hittills i år 49 procent (från 111 till 165 konkurser), Västra Götaland ökar med 57 procent (från 117 till 184 konkurser) samt uppvisar Stockholm en ökning på 28 procent (från 293 till 375 konkurser).

Högsta konkurssiffran på 10 år – flygbolag största konkursenBygg har det fortsatt tufft

Många byggbolag finns i konkurstoppen, och när det gäller byggentreprenörer ökar branschen med 69 procent. Även fastighetsbranschen ökar stort med en dubblering i antalet konkurser – från 22 till 45 hittills i år. En annan konkursutsatt bransch som istället klarat sig förvånansvärt bra, trots beroendet av konsumenters köpkraft, är restaurang som ligger på samma antal konkurser som förra året.

Månadens största konkurs – Air Leap Aviation

Månadens största konkurs är flygbolaget Air Leap Aviation med två bolag och en total omsättning på 278 miljoner kronor. Flygbolaget bildades 2018, men ansökte om rekonstruktion redan i januari förra året. Huvudorsaken är att det inte är ekonomiskt försvarbart att driva verksamheten vidare med de förutsättningar som finns. Fyra företag hade en omsättning på över 100 miljoner i februari.

3 691 nystartade aktiebolag under februari

Antalet nya aktiebolag under februari var 3 691, en minskning med 26 procent jämfört med samma period förra året. Totalt finns 742 000 verksamma aktiebolag i Sverige idag. För tio år sedan var motsvarande siffra 450 000 aktiebolag.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>