Styrelseledamot i Huawei uppmanar Sverige att inte falla för USA:s ”kalla kriget-retorik”

I ett stort reportage i Dagens Nyheter uppmanar Jiang Xisheng, sekreterare i styrelsen för Huawei, att inte Sverige skall falla för USA:s ”kalla kriget-retorik”.

Styrelseledamot i Huawei uppmanar Sverige att inte falla för USA:s ”kalla kriget-retorik” 1
Kenneth Fredriksen

Han förvånas över Post- och telestyrelsens försök att förbjuda Huawei i det svenska 5G-nätet eftersom han ”alltid sett Sverige som ett väldigt öppet land”.

”Den amerikanska regeringen inledde en global kampanj mot Huawei förra året där de smutskastar Huawei i cybersäkerhetens namn. Som tur är tror många länder inte på vad USA påstår […] Jag tycker att detta påminner om synsättet under kalla kriget, vilket går emot den internationella utvecklingen” säger Jiang Xisheng bland annat i intervjun med Dagens Nyheter, som tar sin utgångspunkt i svenska Post- och telestyrelsens försök nyligen att utesluta Huawei från att medverka i 5G-utrullningen i Sverige, något som Huawei har överklagat till förvaltningsrätten.

Jiang Xisheng säger i intervjun att han blev mycket förvånad över Post- och telestyrelsens beslut – ”Jag blev väldigt förvånad. Jag har alltid sett Sverige som ett väldigt öppet, innovativt och inkluderande land. Under det första halvåret i år pratade den svenska regeringen om att inte välja sida och att de skulle ta egna självständiga beslut.”.

I intervjun säger Jiang Xisheng vidare att han också är förvånad över beslutet eftersom Huawei är en så väletablerad aktör i Sverige – ”Huaweis verksamhet har utvecklats väl i Sverige de senaste åren. Vi har investerat kraftigt i forskning och utveckling i landet och vår forskningsavdelning har gradvis expanderat och levererar framgångsrika resultat.”.

Jiang Xishengs perspektiv delas av Huaweis nordiska Vice President, Kenneth Fredriksen.

– Som jag vid flera tillfällen sagt till svenska journalister de senaste veckorna förstår vi inte varför vi först får höra från myndigheterna att allt är i sin ordning, för att sedan plötsligt få veta motsatsen, säger Kenneth Fredriksen.

Kenneth Fredriksen hoppas att Huaweis överklagan av förbudet mot företagets medverkan i de svenska 5G-nätverken kommer att leda till en mer öppen dialog.

– Vi överklagar inte Post- och telestyrelsens beslut för att vara trotsiga utan för att vi genuint vill ha en öppen, faktabaserad och rättvis dialog med de svenska myndigheterna kring detta. Om det finns någonting vi kan göra för att få fortsätta vara den trovärdiga partner vi varit i Sverige de senaste tjugo åren vill gärna veta det, säger han.