Sparbanken Skåne tar hem Annas jämställdhets- och mångfaldspris 2023
Hem Nyheter Sparbanken Skåne tar hem Annas jämställdhets- och mångfaldspris för 2023

Sparbanken Skåne tar hem Annas jämställdhets- och mångfaldspris för 2023

Publicerat av: Redaktionen

Sparbanken Skåne är första bank i landet som meddelat att de har uppnått jämställda löner för likvärdigt arbete inom ramen för branschprojektet ”Lika lön”.

För detta framgångsrika arbete tar banken nu hem Annas jämställdhets- och mångfaldspris för 2023.

Centrala jämställdhets- och mångfaldskommittén, där ledamöter från BAO och Finansförbundet finns representerade, delar sedan 1993 årligen ut Annas jämställdhets- och mångfaldspris till minne av Anna Persson-Collert, som före sin bortgång var ordförande i kommittén. 2023 års pris tilldelas Sparbanken Skåne och Finansförbundets klubbstyrelse på Sparbanken Skåne för deras framgångsrika samverkan och målmedvetna arbete för att ta fram systematiska rutiner i syfte att eliminera osakliga löneskillnader.

Sparbanken Skåne tar hem Annas jämställdhets- och mångfaldspris 2023

Maria Stagmo

– Priset visar att uthållighet och samverkan leder till resultat, säger Sandra Åkerfors, ordförande i Centrala jämställdhets- och mångfaldskommittén. Såväl företagsledning som medarbetare har stort förtroende för processen, vilken också har bidragit till att trivseln på företaget har ökat, fortsätter Sandra.

Bankbranschen har liksom många andra branscher ett behov av att arbeta med jämställda löner. För att snabba upp arbetet startades 2011 projektet Lika lön, som syftar till att eliminera osakliga löneskillnader i finansbranschen.

När arbetet med löneutjämningen startade på Sparbanken Skåne visade löneinventeringen att ungefär var femte anställd i banken var underbetald i förhållande till kollegor som utförde likvärdigt arbete. Flertalet var kvinnor. Nu är alltså Sparbanken Skåne den första banken i Lika lön-projektet som rapporterat att jämställda löner för likvärdigt arbete uppnåtts.

– Att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete känns som en självklarhet, men vägen dit är inte alltid enkel. Det finns många komponenter som man måste ta hänsyn till i lönesättningsarbetet – å ena sidan lika lön för lika arbete, å andra sidan individuell lönesättning utifrån prestation. Vi tycker att vi har hittat bra processer och strukturer som tack vare långsiktighet, envishet och ett tätt samarbete mellan fack och arbetsgivare har lett oss rätt, säger Maria Stagmo, HR-chef på Sparbanken Skåne.

– Detta har gjort att vi idag inte har några systematiska löneskillnader mellan män och kvinnor, men det är ett ständigt pågående arbete. Vi är väldigt stolta över att vara den första banken som kunnat meddela att vi uppnått jämställda löner och hoppas att vi inom kort följs av många fler, säger Elin Betschart på Finansförbundet på Sparbanken Skåne.

I motiveringen till Sparbanken Skånes utmärkelse lyder bland annat:

”Sparbanken Skåne och Finansförbundets klubbstyrelse har tillsammans visat att engagemang, samverkan, systematik och uthållighet gör skillnad. Parterna arbetar också med att sprida kunskapen om processen och inspirera andra genom exempelvis föreläsningar.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>