Sommar och högtryck för nätbedrägerier.
Äntligen är sommaren här med lata dagar vid vattnet, i stugan eller på utlandsresan.
Medan somliga drar ut sladden helt, kombinerar andra semesterliv med arbete. Några som däremot inte tar semester är nätbanditerna och internetbedragarna.
– Sommaren är högsäsong för bedrägerier och vi är generellt naiva inför de nya attackerna. Digital utpressning blir helt klart allt vanligare och därför behöver vi bli bättre på att skydda oss. Till exempel finns ingen uppkoppling i världen som är helt säker, säger Mikael Westerlund, teknisk chef på GlobalConnect.
GlobalConnects tekniske chef Mikael Westerlunds fem bästa tips för att skydda sig på nätet;
- Uppdatera dina enheter
Det viktigaste är såklart att ha bra lösenord (undvik 123456) för alla dina enheter . Och aldrig lämna dem olåsta. Men det är också viktigt att uppdatera appar och mjukvaror som snabbt blir föråldrade. Leverantörer utvecklar säkerhetsuppdateringar som gör dig bättre förberedd. Använd en lösenordshanterare för att hålla koll på dina olika lösenord.
- Ta med rätt utrustning
Håll extra koll på din dator i till exempel säkerhetskontroller. Det är lätt att ta med sig fel dator och/eller telefon, eftersom nästan alla ser likadana ut. Ett ytterligare tips är att helt enkelt inte ta med fler enheter än nödvändigt – då har du mindre att förlora.
-
Var försiktig med öppna nätverk
Öppna nätverk och gästnätverk kan snabbt kosta dig mer än om du använder ditt mobilnät. De allra flesta abonnemang har idag fri användning av mobildata inom EU/EES så om du ska skicka ett par mejl från flygplatsen eller restaurangen är det smartare att helt enkelt koppla upp dig mot mobildata. Om du ändå måste nyttja ett öppet nätverk – nyttja en VPN-lösning.
- Klicka inte på allt
Om ett meddelande som du erhåller känns tveksamt och skulle få stora konsekvenser för dig – kontakta avsändare och säkerställ att det är äkta.
Var försiktig med vad du klickar på för att inte göra dig sårbar för it-attacker via e-post, bilagor eller länkar. Är det en okänd e-postadress, en konstig länk eller tveksam avsändare – klicka inte.
- Lär ut bra internetvanor
Lånar du ut din Ipad eller telefon för att bevara familjeidyllen runt middagsbordet? Håll då utkik efter vad som görs på den. Det är lätt att bli lurad av sofistikerade hackare och barn har mindre erfarenhet av att vara onlinekritiker. Gör några regler för vad som är okej och inte och föregå med gott exempel.