Signicat förvärvar SmartWorks, Islands ledande aktören inom digitala identiteter och bedrägerier
Hem FÖRVÄRV Signicat förvärvar SmartWorks, Islands ledande aktören inom digitala identiteter och bedrägerier

Signicat förvärvar SmartWorks, Islands ledande aktören inom digitala identiteter och bedrägerier

Publicerat av: Redaktionen

 Signicat, Europas ledande leverantör av digitala identitetslösningar, har idag tillkännagivit förvärvet av SmartWorks, Islands ledande leverantör av lösningar för digitala identiteter och bedrägeribekämpning inom elektronisk signering.

Med en Europatäckande närvaro och global täckning syftar detta strategiska förvärv till att stärka Signicats närvaro och bredda verksamheten på Island.

Sedan 2019 har Signicat utökat sin europeiska närvaro genom sex strategiska förvärv och har därigenom förbättrat sin egenutvecklade teknik, utökat sin kundbas och fördjupat sin marknadsexpertis. Förvärven omfattar Encap Security, marknadsledaren inom appbaserad mobilautentisering på högsta säkerhetsnivå, Electronic IDentification och dess oöverträffade teknik för identitetsverifiering baserad på en eIDAS-kompatibel videolösning och teknikföretaget Sphonic, med dess lösningar inom bedrägeribekämpning och identitetshantering.

Med sin omfattande portfölj av lösningar och sin hubb för digitala identiteter är Signicat den bäst positionerade partnern och kan hjälpa isländska företag med expansion och att bedriva affärsverksamhet på och utanför Island, i full överensstämmelse med gällande regelverk. Som ett exempel erbjuder företaget för närvarande integration med mer än 35 nationella digitala identiteter på sin digitala identitetsplattform, där även Audkenni ingår, vilket förenklar elektronisk interaktion mellan företag, offentliga förvaltningar och deras kunder.

SmartWorks grundades i Reykjavik 2016 av Olafur Pall Einarsson och är idag den största leverantören av e-signaturer och lösningar för bedrägeribekämpning på Island. Företaget har vuxit exponentiellt över åren och räknar stora företag från alla sektorer bland sina kunder, inklusive den isländska regeringen. Bland kunderna finns Íslandsbanki, Brimborg och Reykjaviks stad.

“Vi är mycket entusiastiska över detta förvärv då SmartWorks är marknadsledande på Island när det gäller bedrägeribekämpning och digitala identiteter. Vi kan nu ytterligare dra nytta av SmartWorks expertis och resurser för att sälja vår portfölj av lösningar för digitala identiteter på den isländska marknaden”, kommenterar Asger Hattel, VD för Signicat. “Vår lösning Dokobit by Signicat är redan välkänd på Island och används av både privata företag och den offentliga sektorn. Vi har nu en fantastisk möjlighet att expandera Signicats varumärke på Island men också att hjälpa isländska företag att bekämpa bedrägerier och växa över gränserna med minskad risk och förbättrad kundkonvertering”, tillägger han.

Med detta förvärv planerar Signicat att utöka sin närvaro på Island genom att erbjuda sin omfattande portfölj av lösningar för digitala identiteter. På samma sätt förväntar man sig att öka försäljningen och utöka sin räckvidd på Island, inte bara för Dokobit by Signicat, utan även för andra Signicat-produkter.

“Elektroniska signaturer är allmänt vedertagna och redan en affärsstandard på Island. Betrodda tjänster sträcker sig dock långt bortom signaturer med autentiseringar, identitetsbevis, valideringar, orkestrering och många andra relaterade tjänster. Denna sammanslagning ger oss möjligheten att forma framtiden för digitala identiteter på Island och arbeta tillsammans med alla nyckelaktörer för att forma marknadens framtid,” framhåller Olafur Pall Einarsson, VD och grundare av SmartWorks. “Att bli en del av Signicat är ett spännande steg framåt och kommer att förbättra utbudet av tjänster för isländska företag betydligt. Med Signicats globala rykte och förtroende från ledande företag världen över, samt stödet från Nordic Capital, en av Europas största private equity-fonder, ser vi fram emot att stärka vår position på marknaden,” tillägger han.

Signicat förvärvar SmartWorks, Islands ledande aktören inom digitala identiteter och bedrägerier

Asger Hattel, VD för Signicat, och Olafur Pall Einarsson, VD och grundare av SmartWorks

Med sin globala räckvidd och närvaro hjälper Signicat över 13 000 kunder i 44 länder, däribland globala aktörer inom finanssektorn, sektorn för digitala plånböcker, försäkringsbranschen, transportsektorn, samt statliga organisationer. Företaget har återigen erkänts och inkluderats på Financial Times 1000-lista över Europas snabbast växande företag för 2024, vilket markerar dess tredje utmärkelse sedan det framgångsrika året 2021.

Båda företagen har kommit överens om att behandla de finansiella detaljerna i transaktionen konfidentiellt och har därför inte offentliggjort villkoren i avtalet.

Alla SmartWorks-medarbetare är nu en del av Signicatfamiljen och Olafur Pall Einarsson har utsetts till Country Manager Iceland på Signicat. Företaget planerar också att investera i teamet framöver.

 

Relaterade Artiklar