Just nu är det köparens marknad. Din drömbostad är troligen på rea och antalet intressenter är färre än någonsin.
Samtidigt har antalet försäljningar minskat drastiskt runt om i landet, varför det är viktigt att följa experternas råd för att lyckas med ditt bostadsköp.
Att köpa sin första egna bostad kan vara både spännande och utmanande. Det är en stor affär, vilket gör det ännu viktigare att vara väl förberedd innan du ger dig ut på okänd mark. Just nu bjuder bostadsmarknaden på relativt låga bostadspriser, men med en mycket hög ränta på lån, samtidigt som inflation och lågkonjunktur präglar vårt samhälle. Detta kan göra det svårt för förstagångsköpare att ta sig in på marknaden. Men med rätt förberedelser och strategi kan du öka dina chanser att hitta rätt bostad för dig och din ekonomi.
– Om det är någon gång man ska slå till på en bostad är det nu, och om du har en plan att bo kvar länge kan du göra en fantastiskt bra affär, berättar mäklaren Mathias Strinäs från Bjurfors och tillägger:
– Det kommer vara dyrt till en början men på sikt kommer boendekalkylen sjunka i takt med räntan.
Nedan delar Bovision med sig av några experttips tillsammans med mäklaren Mathias Strinäs – och slår hål på några vanliga myter om dagens bostadsmarknad:
Ansök om lånelöfte och utvärdera din ekonomi
En bra första åtgärd är att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Genom att göra det får du reda på hur mycket du kan låna och vilken prisklass du kan sikta på. Genom att ansöka om lånelöfte i förväg kan du vara redo när rätt bostad dyker upp.
Det är också viktigt att utvärdera din nuvarande ekonomiska situation. Gå igenom din budget och se hur mycket du har råd att lägga på bostadskostnader. Ta också hänsyn till eventuella förändringar i din inkomst och utgifter i framtiden. Att ha en tydlig bild av din ekonomiska kapacitet kommer att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut när du söker efter din första bostad.
Spara för kontantinsats och andra utgifter
När du köper en bostad behöver du vanligtvis betala en kontantinsats. Det är viktigt att börja spara till denna insats så snart som möjligt. Ju mer du kan spara, desto lägre blir belåningsgraden och desto bättre blir dina lånevillkor. När du tar ett bolån kan du låna upp till 85 procent av bostadens värde, men du behöver själv betala kontantinsatsen, som vanligtvis är 15 procent av köpesumman. Därför ska du sträva efter att spara minst 15 procent av bostadens värde för att täcka kontantinsatsen (källa hämtad 2024).
Utöver kontantinsatsen måste du också ha pengar till andra utgifter i samband med köp och flytt. Det kan inkludera kostnader som mäklararvode, lagfartskostnader, flyttkostnader och eventuella renoveringskostnader. Se till att ha en buffert för oväntade utgifter, eftersom de alltid kan dyka upp.
Ett bra sätt att spara pengar är att sätta upp ett månadssparande. Genom att göra det kan du successivt bygga upp dina besparingar över tid. Om möjligt, försök också dra nytta av eventuella sparformer som kan ge dig en bättre avkastning, som exempelvis aktier eller fonder.
Var flexibel med dina bostadskrav
När du börjar söka efter din första bostad är det viktigt att vara flexibel och öppen för olika möjligheter. Det kan vara svårt att hitta den perfekta bostaden som uppfyller alla dina krav och önskemål, särskilt på en tuff bostadsmarknad. Så var beredd att kompromissa och tänka långsiktigt.
En bra strategi kan vara att undersöka olika områden och vara öppen för nya platser. Områden som inte är de mest eftertraktade idag kan vara framtidens hetaste bostadskvarter. Genom att utöka din sökning kan du öka dina chanser att hitta en bostad som passar din budget och behov. Summan av kardemumman här är att sikta på en boendeekonomi som du kan leva med utan ekonomisk stress.
– Det handlar om att våga ha lite högre boendekostnader. Med tiden kommer marknaden att bli bättre och värdet på din bostad kommer att öka. Då kommer du ha en bra kontantinsats inför nästa bostadsköp, säger Mathias Strinäs.
Gå på många visningar
Ett sätt att öka dina chanser att hitta rätt bostad är att gå på många visningar. Ta dig tid att besöka olika objekt och var öppen för olika alternativ. Genom att se olika bostäder får du en bättre uppfattning om vad du letar efter och vad som är viktigt för dig. Var också beredd på att vara flexibel och anpassa dina krav och önskemål efter din ekonomiska situation.
Ha en strategi för budgivning
När du väl hittar en bostad som du är intresserad av och vill lägga bud på är det viktigt att ha en tydlig strategi. Sätt ett tak för hur högt du är villig att gå och var beredd att hålla dig till det. Budgivning kan vara en känslomässig process, men det är viktigt att hålla huvudet kallt och inte låta sig ryckas med för långt.
Kom också ihåg att det finns fler bostäder där ute. Om du inte lyckas vinna budgivningen på din drömbostad, var inte för nedslagen. Fortsätt söka och var tålmodig, för den rätta bostaden för dig kommer att dyka upp förr eller senare.
Få professionell hjälp och rådgivning
Som förstagångsköpare kan det vara värdefullt att få professionell hjälp och rådgivning. Kontakta gärna en mäklare som kan guida dig genom köpprocessen och ge dig insikt i olika bostadsmöjligheter. En mäklare kan också hjälpa dig att förhandla fram bästa möjliga pris och villkor.
– Ett hett tips är att köpa nu och vänta så länge det går med tillträdet av din nya bostad, för kostnaden börjar när du väl flyttat in och om du väntar till t.ex. sommaren kommer räntan förhoppningsvis ha gått ner lite, tipsar Mathias Strinäs om.
Utöver en mäklare kan det också vara bra att ha kontakt med din bank. Banken kan ge dig information om olika lånealternativ och hjälpa dig att hitta den bästa finansieringslösningen för ditt bostadsköp.