Geotagging och geofencing är ny teknik som kan hjälpa byggbranschen i kampen mot exempelvis inbrott och stöld av utrustning.
När vi tänker på GPS tänker vi kanske i första hand på våra mobiltelefoner och hur diverse karttjänster varit en gudagåva för den som inte hittar överallt.
Men för många branscher – inklusive byggbranschen – kan GPS användas till så mycket mer.
GPS-systemets rötter kan spåras hela vägen tillbaka till det kalla krigets dagar då forskare upptäckte att det var möjligt att övervaka just berömda satelliten Sputnik med hjälp av ett skifte i radiosignalerna – den så kallade Doppler-effekten. Efter att ha experimenterat med att använda satelliter för att spåra atomdrivna ubåtar valde den amerikanska militären att 1978 skicka upp sina första navigationssatelliter. Totalt skickades fram till och med 1993 hela 24 satelliter upp och det moderna GPS-systemet såg i och med detta dagens ljus.
Idag är det svårt att föreställa sig en värld utan GPS och det har som en naturlig följd av detta haft en radikal effekt på vårt sätt att arbeta. En av branscherna som särskilt kan dra fördelar av tekniken är kanske lite oväntat byggbranschen och detta inom två primära områden: säkerhet och precision.
Säkerheten framför allt
Under Corona-pandemin har byggarbetsplatser i Storbritannien sett en drastisk ökning av antalet inbrott med upp till 50 procent. För att försöka stävja denna negativa trend har många aktörer börjat använda sig av GPS-teknik för att skydda särskilt utsatt utrustning, som mobila enheter. British Construction Industry Association bekräftar att de har sett en kraftig ökning av inbrott i skåpbilar, där brottslingar stjäl både verktyg och datorer.
Geofencing är ett smart alternativ för att lösa detta problem: Det är en platsbaserad programvarulösning som använder WiFI, GPS eller en dataanslutning för att aktivera en programmerad funktion när en enhet lämnar ett fördefinierat område, även kallat geofence. Användningen av GPS på de robusta enheterna som ofta används i byggbranschen innebär att enheterna kan spåras var de än är och data kan raderas automatiskt för att skydda sårbar data – både automatiskt eller via tillhörande hanteringsprogramvara. Det är en minst sagt utmärkt lösning för företag som hamnat i en olycklig sits.
Geotagging för absolut precision
Det andra området där GPS kan spela en avgörande roll är så kallad geotagging. Geotaggade foton kan underlätta enormt under allt från den tidiga planeringsperioden, vidare till processkontroll och dokumentation av det färdiga arbetet.
Geotagging är i grund och botten möjligheten att tilldela GPS-koordinater som identifierbara metadata till både bild och videofiler – vilket gör det lättare att dokumentera. Dessutom kan geotaggade foton vara användbara för att reparera infrastruktur, exempelvis inom vägnätet eller avlopp – områden som kan vara svåra att hitta exakt, eller platser som täckts med asfalt, betong eller jord.
Dessutom kan det vara extremt användbart att ha denna viktiga bonusinformation, inte bara bilddokumentation utan även detaljerad platsinformation, som kan överföras till kunden när konstruktionen är färdig.
Av Stefan Lindau, försäljningschef för Panasonic TOUGHBOOK i Norden.