Riksdagsbeslut i juni om e-fakturalagen

Riksdagen är redo att gå till beslut om kravet på e-faktura vid all offentlig upphandling.

Sveriges riksdag förväntas ta beslut den 13 juni om obligatorisk e-faktura inom offentlig sektor. Foto: Camilla Svensk/Sveriges riksdag

Den 13 juni förväntas lagförslaget om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor bifallas av landets riksdagsledamöter.Enligt förslaget kommer lagen att träda i kraft den 1 april 2019.

Den nya lagen innebär att alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor enligt den nya europeiska standarden och att alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem. Kravet på e-faktura gäller bara för offentliga upphandlingar som påbörjas efter att lagen trätt i kraft.
– Det finns stora samhällsekonomiska och miljömässiga nyttor i att övergå till elektronisk fakturering vid offentlig upphandling. De ekonomiska besparingarna för samhället uppskattas till närmare 1,4 miljarder kronor under en sjuårsperiod, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

InExchange har alltid jobbat målmedvetet med att öka användningen av e-faktura. Beslutet som förväntas tas i mitten av juni understryker att företagets bergfasta tro på e-faktura som självskrivet transaktionssätt är helt rätt.
– Att riksdagen nu beslutar om ett lagkrav om e-faktura är förträffliga nyheter. Vi har ju hoppats på det här i tio års tid, säger Henrik Möller, samtrafiksansvarig på InExchange.
– Nästa förhoppning är att ännu fler företag inser fördelarna med e-faktura nu när staten på ett så föredömligt sätt visar vägen, tillägger han.

För InExchanges kunder har riksdagens efterlängtade ställningstagande egentligen ingen praktisk betydelse. Har man avtal med InExchange – och får affärsprocesserna utförda elektroniskt – uppfyller man lagkravet. Det är inte svårare än så. Den nya lagstiftningen är inget som man i det läget behöver lägga kraft på.

Det är också värt att påminna om att InExchange sedan länge är godkänd accesspunkt i PEPPOL. Vi ser till att kundens samtliga dokumenttyper har det stöd som krävs. En anslutning hos InExchange innebär att man alltid skickar den senaste formatversionen via PEPPOL.

Läs mer om lagkravet på Ekonomistyrningsverkets hemsida – länk hittar ni HÄR