Hem Nyheter Nytänkande med AI och molnet vänder upp och ner på byggbranschen

Nytänkande med AI och molnet vänder upp och ner på byggbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Norska Spacemaker är på väg att förändra byggbranschen i grunden med AI-baserade molnlösningar för planering och samarbete.

Nytänkande med AI och molnet vänder upp och ner på byggbranschen 2

Från vänster Carl Christiansen, Havard Haukeland, Anders Kvale.

När företaget nu förvärvas av IT-jätten Autodesk hoppas Spacemakers teknikchef Carl Christensen på bättre chanser att nå ut på marknaden.

I tisdags meddelade Autodesk att företaget köper norska Spacemaker för 240 miljoner dollar, vilket blir drygt två miljarder kronor och lite till, närmare bestämt cirka 70 miljoner kronor till). Kontant. Alltså inget trixande med aktier eller andra finurligheter. Vad är det som får Autodesk att öppna plånboken på vid gavel?

Autodesk har sedan många åt tillbaka lämnat positionen som enbart en leverantör av CAD-program. Sortimentet innehåller avancerade IT-lösningar för arkitektur, teknikdesign, konstruktion, med mera. Det handlar inte minst om avancerat stöd för byggbranschen. Här kommer Spacemaker in i bilden, med sin nydanande molntjänst för planering och samarbete i byggprojekt.

Är Autodesks plan att inlemma Spacemakers lösningar i sina egna produkter och tjänster?

– Nej. Vi ska fortsätta som en fristående produkt och växa. Det finns ingen annan tjänst som liknar vår, därför är det för närvarande bäst att den får utvecklas fristående, förklarar Carl Christensen, teknikchef på och medgrundare av Spacemaker.

Skulle inte Spacemaker klara av det på egen hand? Carl Christensen berättar att man har trygg finansiering, så vad kan Autodesk bidra med?

– Det krävs en enorm marknadsapparat, satsningar på utbildning och andra insatser för att växa och komma ut på marknaden snabbt. Det får vi snabbare med Autodesk.

Vad är det då Spacemaker erbjuder med företagets molntjänst? Man kan sammanfatta det så här:

Involvera alla intressenter i ett byggprojekt och underlätta samarbete och kommunikation mellan dem.

  • Göra alla relevanta data tillgängliga för alla intressenter.
  • Göra det möjligt att med bästa möjliga beslutsunderlag ta de viktiga beslut i projekt som måste tas tidigt. Det här ska enkelt uttrycka minska antalet misstag i ett byggprojekt. Det görs till exempel med avancerade simuleringar som finns tillgängliga i tjänsten.
  • Använda avancerad dataanalys och AI-lösningar som maskininlärning på innovativa sätt.
  • Att belysa ett väldigt stort antal aspekter för ett byggprojekt, som det kan vara svårt att samla in data för när man jobbar mer manuellt.

Det här ska leda till bättre hus och städer, lägre kostnader, minskad klimatpåverkan och ökad hållbarhet. Ett exempel i det lilla belyser de här stora sammanhangen:

– Titta på buller, eller vind. Det är svårt att förutse hur ett byggprojekt ska påverka det och analyserna görs i dag ofta sent i projekten. Då är det svårt att ändra beslut som påverkar sådana fenomen.

Genom att ha tillgång till relevanta data tidigt och låta alla aktörer delta i arbetet kan en sådan här fråga benas ut tidigt, så man slipper misstag som inte kan fås ogjorda. Det finns en uppsjö av liknande exempel. Vem tänker till exempel på vindförhållanden, insläpp av dagsljus och liknande.

Utsikt brukar de som ska få nya byggnader närainpå ha hyfsad koll på, men kanske inte ur alla aspekter. Det är även intressant att analysera hur utsikten blir från de nya husen och hur den kan komma att förändras av byggprojekt i framtiden.

Grundförutsättningen för byggbranschen är att de flesta städer i världen växer och att det byggs tätare, samtidigt som det blir allt viktigare att minska klimatpåverkan och öka hållbarheten. De som jobbar i byggbranschen behöver förändra hur de arbetar till viss del, vilket underlättas med mer ändamålsenliga verktyg. Det är här Spacemaker kommer in i bilden.

Hur långt har Spacemaker kommit på sin resa?

– Vi finns etablerade i de nordiska länderna samt Frankrike. I Sverige har vi bland andra Skanska och JM som kunder, och vi är även med i olika pilotprojekt, bland annat Digigrow i Umeå.

En sak är säker, vad som än händer i världen kommer folk att bygga hus. Om Spacemaker når upp till den tänkta potentialen kan företaget bli en viktig faktor i det arbetet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>