Ny teknik halverar energianvändningen i flerbostadshus
Hem Fastigheter Ny teknik halverar energianvändningen i flerbostadshus

Ny teknik halverar energianvändningen i flerbostadshus

Publicerat av: Redaktionen

Myndighetskravet för energiförbrukningen i nybyggda flerbostadshus kan nästan halveras med hjälp av ny teknik och kvalitetssäkrade byggmetoder.

Det visar energideklarationen för SKBs nya fastighet i Uppsala som använder 42 procent mindre energi än kravet.

Med 122 lägenheter är kvarteret Docenten i Uppsala en stor fastighet där ny hållbar teknik samverkar. Det handlar framför allt om två system: Dels ett cirkulärt energisystem med en avloppsvärmepump som återvinner värmen ur avloppsvattnet från kök och badrum, dels ett ventilationssystem som också återvinner värme. Utöver detta finns solceller mellan sedumplanteringarna på taket.

Ny teknik halverar energianvändningen i flerbostadshus

Kvarteret Docenten i Rosendal var en av fem finalister till Uppsala kommuns arkitekturpris 2023. Foto: baraBild

– Vi har skapat förutsättningar för att kvarteret Docenten ska ha ett minimalt energibehov. Huset har ett bra klimatskal med täta och välisolerade ytterväggar och system som på olika sätt återvinner värmen. Det gör att huset bara använder 44 kWh per kvadratmeter och år jämfört med myndighetskravet på 75, säger SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>