Boxholm: en av våra minst jämställda kommuner
Hem FINANS Boxholm: en av våra minst jämställda kommuner

Boxholm: en av våra minst jämställda kommuner

Publicerat av: Redaktionen

I Länsförsäkringars nya rapport ”Jämställdhetsindex 2024” framgår att Boxholm hamnar på listan över landets tio mest ojämställda kommuner. 

  –Vi har långt kvar till 50:50. I dag åker kvinnor på flera ekonomiska smockor samtidigt. Kvinnor tjänar mindre och är sedan mer hemma med barnen.

Det ger sämre löneutveckling, sämre karriärer, sämre hälsa och sämre pensioner, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Se ranking av samtliga kommuner i Östergötland i bifogad rapport ”Länsförsäkringars Jämställdhetsindex 2024”.

Övergripande resultat

Länsförsäkringar har tagit fram en ny upplaga av sitt jämställdhetsindex, som undersöker hur den ekonomiska jämställdheten ser ut i Sverige – totalt och regionalt för Sveriges 290 kommuner.

Resultaten visar att det fortfarande finns stora ekonomiska skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnor har generellt sett lägre förvärvs- och kapitalinkomster än män, arbetar mer deltid, tar ett större ansvar för barnen när det kommer till föräldraledighet och VAB, samt utför en större del av det obetalda hemarbetet. Därtill har kvinnor högre sjukfrånvaro än män.

-Trots framsteg på många områden är det långt kvar till att vi har ett ekonomiskt jämställt samhälle. Dagens ojämställdhetsstrukturer påverkar kvinnor, särskilt inom det ekonomiska området, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

-I dag ser vi dessvärre att kvinnor åker på flera ekonomiska smockor samtidigt, på grund av löneskillnader och föråldrade normer. De tjänar mindre och är sedan hemma mer med barnen.

Det ger sämre löneutveckling, sämre karriärer, sämre hälsa och sämre pensioner, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Jämställdhetsindexet, som baseras på nio variabler, avspeglar den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män runt om i landet. Indexet är ett verktyg som synliggör och kvantifierar ojämställdhetens olika delar samt är ett underlag för utformning av åtgärder i syfte att främja jämställdheten.

Regionala resultat

Boxholm: en av våra minst jämställda kommuner

Stefan Westerberg

I Länsförsäkringars Jämställdhetsindex framgår att Överkalix i Norrbotten är Sveriges bästa kommun på jämställdhet, baserat på en sammanvägning av de nio variablerna. På andra plats kommer Sorsele, följt av Härnösand på tredje plats. Allra sist, på plats 290, placerar sig Smedjebacken i Dalarna. Degerfors och Boxholm hamnar på plats 289 respektive 288.

Sammanställningen av de nio variablerna ger en bild av var det är bäst respektive sämst att bo för den som eftersträvar ett ekonomiskt jämställt liv.

-Inte i någon av Sveriges 290 kommuner är det ekonomiskt jämställt. Men vissa kommuner ligger bättre till än andra, som förhoppningsvis kan inspirera i arbetet för att öka jämställdheten, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

– Jämställdheten börjar oftast i plånboken och vi kan se att kvinnor över lag har det sämre ställt ekonomiskt. Det påverkar deras valmöjligheter samt förutsättningar till att hantera oväntade ekonomiska missöden, i livets alla olika skeenden.

Sveriges mål för jämställdhet

Det svenska nationella jämställdhetsmålet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det betyder att kvinnor och män ska ha samma ekonomiska självständighet, makt och inflytande.

-Vår analys visar att det är långt kvar innan Sverige når målet om ekonomisk jämställdhet. Kvinnor har i realiteten inte samma ekonomiska möjligheter att forma sina egna liv, som män har. Det är därför hög tid för skarpare politiska löften om att skapa bättre förutsättningar för att framför allt kvinnor ska kunna leva ett mer ekonomiskt jämställt liv, avslutar Stefan Westerberg.

De tio mest jämställda kommunerna

Plats Län Kommun Total indexpoäng
1 Norrbottens län Överkalix 81,0
2 Västerbottens län Sorsele 79,9
3 Västernorrlands län Härnösand 79,8
4 Gävleborgs län Ockelbo 78,6
5 Kalmar län Högsby 78,4
6 Norrbottens län Arjeplog 78,2
7 Västra Götalands län Hjo 78,0
8 Gotlands län Gotland 78,0
9 Skåne län Simrishamn 77,8
10 Västerbottens län Bjurholm 77,7

De tio mest ojämställda kommunerna

Plats Län Kommun Total indexpoäng
1 Dalarnas län Smedjebacken 64,1
2 Örebro län Degerfors 65,7
3 Östergötlands län Boxholm 66,2
4 Västra Götalands län Tranemo 66,3
5 Skåne län Vellinge 66,3
6 Västra Götalands län Svenljunga 66,5
7 Skåne län Lomma 67,9
8 Värmlands län Årjäng 68,2
9 Jönköpings län Gnosjö 68,7
10 Västra Götalands län Gullspång 68,7

 

Relaterade Artiklar