En ny studie visar att sju av tio nordiska företag ser rekrytering och arbetet med att behålla IT-specialister som en stor utmaning.
I nära en fjärdedel av fallen beskrivs det som den enskilt största utmaningen när det gäller förmågan att hantera IT-säkerheten.
I studien som genomförts på uppdrag av IT-säkerhetsföretaget Sophos har totalt 328 IT- och IT-säkerhetsansvariga vid nordiska privata och offentliga organisationer med minst 150 anställda medverkat.
Två av tre vill se större investeringar i datasäkerhet
Nära två tredjedelar av de medverkande (64 procent) upplever att det övergripande IT-säkerhetshotet mot den egna organisationen växer. Samtidigt vill två tredjedelar (66 procent) se större investeringar i säkerhetsteknik som skyddar verksamhetens data. Fjorton procent menar också att den egna organisationen inte använder rätt säkerhetsteknik eller har den överblick som krävs för att identifiera säkerhetshot.
– Den här studien bekräftar att IT-säkerhet i många fall blivit ett omöjligt pussel. Resurserna matchar inte hotbilden. Framför allt när det gäller tillgången på IT-säkerhetsexperter. För att klara utvecklingen krävs mer automatisering och teknik som bygger på proaktivitet. I stället för att man förlitar sig på traditionella säkerhetslösningar som fungerar reaktivt krävs verktyg som kan identifiera och avvärja attackerna innan de fått fäste, kommenterar Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos.
Automation, proaktivitet och säkerhetsexperter måste kombineras
– I dag ser vi en tydlig efterfrågan på vår molntjänstbaserade plattform Intercept X. Den använder AI och kräver inte omfattande personalresurser för att fungera. Ändå ger den ett mycket kvalificerat skydd. För att möta behovet av experter har vi också tjänster där våra egna säkerhetsspecialister bevakar kundernas system dygnet runt. Tillsammans med avancerad teknik ger det ett omfattande skydd. Om vi ser till resultatet av den här undersökningen kommer behovet av automatiserade, proaktiva lösningar som backas upp av kvalificerade säkerhetsspecialister bara att öka, fortsätter Per Söderqvist.
Mer från undersökningen:
- Den vanligaste metoden för angrepp är e-post (24 procent)
- Riktade attacker med gisslanprogram väcker störst oro (32 procent)
- Förlust av data och affärsskada är de effekter flest oroar sig för (41 procent)
Undersökningen har genomförts av Sapio Research under oktober 2019. Av de 328 medverkande kommer 153 från Sverige, 123 från Danmark och 52 från Finland. De medverkande arbetar inom bland annat teknik, telekom, finans, försäkring, tillverkningsindustri samt sjuk- och hälsovård.