Idén om att bli ekonomiskt oberoende och kunna styra över sin egen tid, är givetvis något många av oss lockas av. Men vad som låter som en ouppnåelig chimär, är i själva verket ganska realistisk.
Att bli ekonomiskt oberoende låter för många som avlägsen dröm. Fullt förståeligt förstås, men faktum är att det faktiskt inte är så svårt som man kan tro. Det handlar mest om att bestämma sig, fundera på vad som är viktigt för en själv och sätta upp mål. I denna artikeln tänkte vi presentera några tips på hur man ökar sina chanser till att göra drömmen om att kunna styra sitt eget liv, till verklighet.
Sätt dina pengar i arbete.
För att bli ekonomiskt oberoende krävs det så klart att man bygger upp ett stadigt kapital att livnära sig på. Oavsett om visionen är att dra ut på landet och leva av sina egna grödor eller ha ett “vanligt” familjeliv. För att bygga upp ett kapital gäller det också att “sätta pengarna i arbete”.
Detta innebär att man investerar dem i exempelvis aktier och/eller fonder istället för att ha dem på ett sparkonto. Det kan låta lite läskigt, men det är ett fullt logiskt beslut att ta. Varför? Sett till hur låg sparräntan har varit de senaste åren, erbjuder bankerna i genomsnitt 0.10 procent i årlig avkastning på ett sparkonto. Sett till att inflationsmålet ligger på 2 procent, minskar alltså kronan betydligt kraftigare än vad dina pengar växer. Detta betyder alltså att man förlorar pengar på att ha dem liggandes på ett sparkonto.
Givetvis kan man gå minus på börsen med, men om man väljer att spara smart och långsiktigt så är risken minimal. Sedan 1980-talet har Stockholmsbörsen haft en genomsnittlig avkastning på drygt 10 procent. Ibland har den backat kraftigt, ibland har den peakat rakt uppåt, men genomsnittet för en långsiktig sparare är alltså 10 procent uppåt. En bra idé här är att investera i fonder, det vill säga ett paket med aktier, med fokus på Stockholmsbörsen (OMXS30).
En vanlig rekommendation är att ha en större andel av sitt innehav utspritt i olika stabila fonder (exempelvis OMXS30, DJ USA), en viss andel aktier i väletablerade företag och en mindre andel aktier i potentiella uppstickare, som man tror på. Bland de större företagen syftar vi på företagsjättar med god börshistorik och stadig likviditet, exempelvis Volvo. När man väljer andra typer av aktier är det klokt att göra lite research först, se sig om och göra en analys av vad som trendar just nu. Exempelvis kan vi se att spelsektorn har vunnit stor popularitet där stora internationella E-sportstävlingar som The International 2020 har letat sig in på svensk mark. Årets upplaga hålls i Globen mot slutet av sommaren och vinnarna vinner inte bara ära och berömmelse, utan också en förmögenhet. I årets upplaga låg prispotten på närmare 344 miljoner kronor. En annan trend som går bra är streamingmarknaden, där nya aktörer stångas i vad som kallas för “streamingkriget”. Men där är aktörerna bra mycket mindre och de stora bjässarna, som Netflix och Apple, är rätt dyra att köpa in sig på.
Hur mycket bör man spara och investera?
Det finns en gyllene regel när det kommer till sparande, som faktiskt är lika gammal som Bibeln. Lägg undan 10 procent av dina intäkter så fort du får lön, det är nämligen mycket svårare att spara i slutet av månaden än i början. Annars ser du den där extra slanten på bankkontot och sannolikheten är stor att du blåser den på något som du egentligen inte behöver. Medellönen i Sverige ligger på 34 600 kronor, en tiondel av detta är således 3 460 kronor. Kan du spara mer är det så klart ännu bättre, ju mindre du sparar desto längre tid tar det att bygga upp sin pengamaskin. Kan du spara mindre är det också bra, men sätt upp ett klart och tydligt sparmål!
Det optimala är så klart att investera minst 10 procent i aktier/fonder och sedan, utöver det lägga undan en viss procent på lättillgängliga och öronmärkt “hushållskonto” hos din vanliga bank, som kan täcka oförutsedda utgifter och räkningar. Men man måste, så klart, anpassa sitt sparande efter sina ekonomiska förutsättningar.
Spara i ett investeringssparkonto
När du börjar investera är det viktigt att göra detta i ett investeringssparkonto (ISK) och inte i ett aktiekonto. Detta eftersom investeringar på ett ISK-konto går på schablonräntan (0,45 procent i skrivande stund) medan vinst på aktiekonto beskattas med 30 procent. Skillnaden är alltså enorm. Detta har staten gjort för att öka svenskarnas spartendens. Här kan du läsa mer om ISK-avgiften.
Hitta motivationen till att orka spara.
Att spara pengar utan ett tydligt mål är sådär vuxentråkigt som det bara kan bli. Men nu snackar vi alltså om att bli ekonomiskt oberoende. Därför är det viktigt att du börjar med att måla upp en tydlig bild av vad du vill uppnå. Ju enklare liv du efterfrågar desto mindre pengar behöver du så klart bygga upp. Den svenska medellönen ligger som sagt på 34 600 kronor, efter skatt snackar om vi cirka 23 500 kronor. För att ha en levnadsstandard på 23 500 kronor behöver du ha årlig avkastning på drygt 282 000 kronor. Med en inflation på 2 procent räknat blir det 287 640 kronor.
Om vi räknar med att Stockholmsbörsen fortsätter att ligga på en avkastning på ungefär 10 procent, måste man alltså ha 2 876 400 investerade för att kunna plocka ut vinsten varje år och leva på.
Det kan låta mycket att spara ihop pengar till att bli miljonär, men det är långt ifrån omöjligt. Med denna kalkylator kan du se hur lång tid det skulle ta just dig efter dina egna sparmål. Något som verkligen kan motivera en till att spara undan bra mycket mer än 10 procent av ens intäkter.
Minska kostnaderna och hitta budgeten du behöver
Det sista tipset är att verkligen börja tänka på vad man handlar för något. Detta görs nog allra enklast med att använda en av alla mobilappar som finns för att anteckna vad man lägger sina pengar på. Förmodligen kommer du ganska snart märka att det är en hel del pengar som läggs på onödiga ting och att du skulle kunna klara dig på en mindre månadsbudget utan några större problem.