NCC:s finska verksamhet testar AI-modeller från Buildots i tre byggprojekt i Helsingfors
Hem TeknikAI NCC:s testar AI-modeller från Buildots i tre byggprojekt i Helsingfors

NCC:s testar AI-modeller från Buildots i tre byggprojekt i Helsingfors

Publicerat av: Redaktionen

Den finska verksamheten i ett av Nordens största byggföretag, NCC, har framgångsrikt testat ett nytt digitalt byggledningsverktyg på två byggarbetsplatser i Helsingfors, totalt 17 000 kvm.

Lösningen, från byggteknikföretaget Buildots, använder en 360-graders hjälmmonterad kamera, artificiell intelligens och digitala tvillingar för att ge byggledningen en fullständig överblick över byggets framsteg och status.

NCC i Finland expanderar nu till ytterligare en byggarbetsplats, medan Buildots gör sig redo för en nordisk expansion.

Liksom många andra branscher eftersträvar den svenska byggsektorn att dra nytta av den ökade digitaliseringen och dess fördelar. Detta gäller även det nordiska byggföretaget NCC som är på jakt efter nya smarta digitala lösningar som kan gynna företagets digitalisering.

NCC:s finska verksamhet testar AI-modeller från Buildots i tre byggprojekt i HelsingforsNCC i Finland är först i Norden med att testa en ny smart digital lösning för byggnadskonstruktion inomhus i två byggnader; ett 8 000 kvm stort bostadshus och en 9 000 kvm stor kontorsbyggnad i Vallila, som ska bli mediekoncernen MTV:s nya huvudkontor. Från det så kallade “fit-out”-stadiet, som är anpassning av en byggnad interiört utifrån verksamheten som ska bedrivas där, till överlämningen har AI-lösningen förbättrat NCC:s projektledning av byggnaderna och håller reda på hela inredningsarbetet. De lyckade pilottesterna kommer därför att utökas till ytterligare en byggnad i Helsingfors.

Smart teknik förbättrar kvaliteten samt minskar ineffektivitet och antalet fel

Med Buildots lösning har NCC i Finland en fullständig och uppdaterad översikt över allt som rör byggnadens interiör. En 360-graders kamera monterad på en skyddshjälm fångar alla byggdetaljer under regelbundna platsbesök. Buildots programvara använder det fotografiska materialet för att framställa en dynamisk ‘digital tvilling’ av konstruktionen, som jämförs med de digitala byggmodellerna (BIM).

Vanligtvis förlitar sig byggbranschen på tidskrävande manuell spårning av de många delarna i processen samt självrapporteringen från de olika ansvarsområdena. Istället gör den nya digitala lösningen det möjligt för NCC att sätta mycket mer realistiska mål för byggprojektet, där de kontinuerligt kan mäta framsteg. Allt bygger på realtidsdata – och med en enda datakälla innebär det också att NCC kan hålla reda på allt enastående arbete utan att riskera att något missas eller faller mellan stolarna. Allt detta har frigjort mycket tid för de inblandade projektledarna. Projektet kan enkelt övervakas via Buildots app.

Buildots lösning tillåter oss att hålla våra kunder uppdaterade om hur bygget utvecklas på ett mycket bättre sätt. Dessutom stödjer Buildots lösning vår digitaliseringsstrategi för byggarbetsplatser, där vi ständigt vill utvecklas med helt nya arbetssätt, säger Jari Valo, chef för strategi och projektstöd på NCC i Finland.

NCC: s byggingenjör Aino Salmi har lång erfarenhet av att arbeta på ett traditionellt och manuellt sätt, och vidareutvecklar:

– Genom att använda Buildots lösning har vi sparat mycket tid under de byggmöten vi gör varje vecka. Dessutom får vi mycket mer detaljerad och korrekt information. Buildots gör det också möjligt för oss att övervaka kvaliteten på installationerna genom att flagga felaktiga installationer jämfört med BIM.

Användningen av Buildots-plattformen har förändrat hur våra platschefer övervakar projekt. Istället för att spendera timmar på att följa upp bygget med 2D-planer och göra anteckningar manuellt kan vi nu lägga ännu större fokus på säkerhet och kvalitet. Införandet av teknik som Buildots i byggbranschen kommer att förändra vårt sätt att tänka kring byggprocessen. Nu kan vi uppnå ännu mer på kortare tid, säger Nithesh Frei Nadarajah, digital ingenjör på NCC i Finland.

– NCC förstår teknikens kraft i byggbranschen, så vi är hedrade över att ett så respekterat byggföretag har valt att testa Buildots digitala lösning på de två första projekten, och nu på ytterligare ett. Det kan vara utmanande att arbeta med flera byggprojekt samtidigt när man måste hålla reda på utvecklingen på plats. Vi har försett NCC i Finland med en enhetlig lösning där de kan förvalta sina projekt, säger Roy Danon, CEO Buildots och en av företagets grundare.

Buildots har redan tagit in mer än 40 miljoner euro för att finansiera sina expansionsplaner och förväntar sig att samarbetet med NCC i Finland kommer att bana vägen för en fortsatt expansion i resten av Norden.

– Vi är övertygade om att de samlade erfarenheterna från pilottesterna med NCC i Finland kommer att stärka vår expansion i resten av Norden, säger Roy Danon.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>