Med en chefsbakgrund inom ekonomi och finans på företag som IBM, Cognos, East capital och Aga har Jakob Hartzell både erfarenheter och kunskap om hur avgörande de ekonomiska besluten är för företag som vill växa.
I sin nya roll som nordenchef på Board International, ett schweiziskt mjukvaruföretag som ägs av svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital, ser han en möjlighet att driva och realisera sin vision om nästa steg i datadrivet beslutsfattande för ekonomichefer och ekonomer.
– Ända sen mitt första jobb som controller på Aga har jag gillat att få ut data ur systemen och göra analyser. Det har har alltid varit rätt bökigt, men värt ansträngningen. Samtidigt har jag inte tålamodet att lära mig programmera, så tekniskt intresserad är jag inte och det delar jag med många ekonomer. Ett Excelkunnande har de flesta, om än i olika grad, men man kommer bara till en viss nivå med det. Jag kände att jag ville överskrida den och fick chansen att fördjupa mig i vad man kan göra med kraftfulla lösningar när jag började på produktchef på Cognos.
Utvecklingen av system och plattformar för ekonomer har gjort stora framsteg under 2000-talet. Samtidigt som ekonomifunktionen bantats hjälper dessa idag företag att både skapa mer avancerade rapporter och ta fram beslutsunderlag i form av nyckeltal och rullande prognoser. Ekonomistyrning har i hög utsträckning bytts mot verksamhetsstyrning och detta i en omvärld som präglas av högre tempo, fler risker och nya typer av osäkerheter. Den ekonomiska planeringen kan avgöra ödet för ett större företag, misslyckas den och ledningen inte har en aktuell bild av framtiden är risken att man tvingas till oönskade förändringar eller missar viktiga möjligheter. Ett par prognosmissar urholkar snabbt förtroendet för ledningen!
– Excel jobbar man i alltför manuellt och det blir alltid personberoende och det blir en dålig process. Än idag skickar många ut Excelark och ber avdelningarna fylla i sina siffror för att få samman bolagets budget eller andra sammanställningar. Men intäkter är ju inte bara en siffra som utgår från föregående år, den ska baseras på kommande utfall och då måste det finnas data på vad som kan generera ett sannolikt sådant. Detta får dock inte bli för komplicerat, man behöver kunna sin modell inte bli beroende av externa konsulter.
Jakobs ambition är att fler delar av företaget ska kunna arbeta i det gemensamma systemet, inte bara ekonomiavdelningen. Det ställer ännu högre krav på användarvänlighet och att lösningen hänger ihop och levererar exakthet och information som olika beslutsfattare verkligen behöver.
– Jag ser det som nästa nivå av digitalisering som ekonomer behöver komma upp på, där man kan jobba som i Excel, men få samman all data till begripliga och användbara underlag i en gemensam lösning.
Fler organisationer på marknaden efterfrågar idag en lösning som stödjer fler funktioner som prognostisering, konsolidering och rapportering . Många saknar en lösning där man kan kombinera operativt och finansiellt konsoliderat resultat. Detta är något som Board lyckats med. Och i nästa steg ska även andra delar av företagets planering in menar Jakob, som till exempel HR, försäljning och supply chain vilket innebär att ekonomiavdelningens analyser av data kan skapa ännu mer värde i den direkta verksamheten. Att ha en koordinerad vy av företagets resultat och då kunna arbeta med olika scenarios och se möjliga utfall från olika beslut på dessa är viktigare än någonsin i en föränderlig värld och ökar ytterligare ekonomifunktionens betydelse för lönsamheten.