Japanska börsen satsar svenskt — väljer realtidsclearing från Cinnober
Hem IT-Finans Trender Japanska börsen satsar svenskt — väljer realtidsclearing från Cinnober

Japanska börsen satsar svenskt — väljer realtidsclearing från Cinnober

Publicerat av: Redaktionen

Den japanska börsjätten JPX (Japan Exchange Group) har valt Cinnober som leverantör av ett nytt clearingsystem för derivathandel. För det börsnoterade teknikbolaget innebär det ytterligare ett internationellt kundsamarbete inom det alltmer uppmärksammade segmentet för realtidsclearing.

Den nya tekniklösningen kommer att baseras på TRADExpress RealTime Clearing — vilket möjliggör för clearinghus och börser att övervaka och hantera risker i realtid. Detta gäller oavsett instrument och om dessa handlas inom eller utom reglerad börsverksamhet (s.k. OTC). Realtidsclearing medför stora besparingar för såväl clearinghus som slutkunder, genom kraftigt förbättrad och effektivare riskhantering, exempelvis gällande s.k. nettning och hantering av ställda säkerheter.th3Q0O5AEZ

Cinnobers lösningar återfinns redan hos ett antal ledande aktörer runt om i världen. Det nya avtalet innebär att man nu även kan inkludera Tokyo bland de stora finansiella centra som satsar på svenskutvecklad risk- och clearingteknologi.

— Det här är en stor och viktig affär som understryker vår ledande position inom clearing, säger bolagets vd Veronica Augustsson i en kommentar. Världens främsta marknadsplatser har i allt högre utsträckning börjat inse vikten av att investera i toppmodern clearingteknologi och där har vi en unik position som den enda egentliga leverantören inom realtidsclearing. Det känns väldigt inspirerande att nu kunna lägga ytterligare en prestigefull referens till redan framgångsrika projekt, som brasilianska BM&FBOVESPA, brittiska LME Clear och sydafrikanska JSE.

JPX tillhör toppskiktet bland världens finansiella marknadsplatser. Börsen bildades i januari 2013 genom en sammanslagning mellan dåvarande Tokyo Stock Exchange och Osaka Securities Exchange. JPX tillhandahåller instrument för handel med noterade värdepapper och derivat, däribland ett av världens mest handlade instrument, Nikkei 225.

Cinnober är en oberoende och världsledande leverantör av finansiell teknologi till främst marknadsplatser och clearinghus. Därutöver har man en långsiktig ambition att vidga erbjudandet mot en större målgrupp, genom att även anpassa teknologin för banker och mäklarhus. Etablerade kundsamarbeten återfinns i merparten av världens stora finansmetropoler, med välkända aktörer som Australian Securities Exchange, BM&FBOVESPA, Dubai Gold & Commodities Exchange, Euronext, Johannesburg Stock Exchange, London Metal Exchange, LME Clear, NYSE och Stock Exchange of Thailand. Sedan 2014 är Cinnober noterat på First North i Stockholm.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>