Nya tullar från USA har skakat börser världen över.
Hur påverkar detta dina pensionspengar, och vad bör du göra åt saken – särskilt om du närmar dig pensionen?
När president Donald Trump den 2 april aviserade nya tullar mot ett 60-tal länder reagerade världens börser direkt. Stockholmsbörsen föll kraftigt, och samma mönster sågs globalt. Vissa av nedgångarna återhämtades dock snabbt när tullhoten mot bland annat EU mildrades – samtidigt som Kina möttes av ytterligare höjningar efter att ha svarat med egna kraftiga tullar mot USA.
Men det är inte bara den aktive investeraren som påverkas av de osäkra marknaderna. Många svenskar har pensionskapital placerat på börsen – både inom det allmänna pensionssystemet och i privata sparformer. Och även om pensionen är ett långsiktigt sparande, påverkar marknadsrörelserna direkt värdet på framtida utbetalningar.
Rätt risknivå beror på ålder

Hans Selleslagh, finansiell expert, Freedom24
Den som närmar sig pensionen är särskilt utsatt när börsen svajar. Med kortare tid kvar att återhämta eventuella förluster blir det extra viktigt att se över sin risknivå. Har man däremot många år kvar i arbetslivet finns större möjligheter att rida ut svängningarna och låta marknaden återhämta sig över tid.
Samtidigt är det värt att påminna sig om att börsen och den verkliga ekonomin inte alltid går hand i hand. De påverkar varandra – men följer inte alltid samma rytm. Just nu handlar oron inte bara om minskade portföljvärden, utan också om hur våra samhällsekonomier påverkas i stort. Flera experter varnar för en ökande risk för global lågkonjunktur, något som i sin tur kan få följder för både jobb, löner och köpkraft.
Allt behöver inte tas ut samtidigt
För den som närmar sig pensionen kan det vara läge att fundera på hur sparandet är placerat. Det allmänna pensionssystemet har en inbyggd riskavtrappning från 55 års ålder, men det gäller inte för privat sparande. Där kan det vara klokt att gradvis minska risken, till exempel genom att flytta delar av kapitalet till räntefonder eller likvida tillgångar. Samtidigt är det bra att komma ihåg att pensionen inte används på en gång. En stor del av pengarna kommer att tas ut långt efter pensionsdagen, och kan därför fortsätta arbeta på marknaden.
Pensionssystemen ser också olika ut. Har du en förmånsbestämd pension är utfallet mer förutsägbart – en viss procent av din lön är garanterad. Men i de allt vanligare premiebestämda pensionerna följer värdet marknaden, vilket innebär större risk – men också större möjligheter till avkastning över tid.
Oavsett läge på börsen är det alltid klokt att se över sin portfölj, fundera över sin uttagsstrategi och anpassa placeringarna efter livssituation. Det är lätt att dras med när marknaden svänger – att sälja i panik eller försöka tajma rätt köpläge. Men pensionssparande är ett maraton, inte ett sprintlopp. Med en genomtänkt plan blir tillfälliga nedgångar just det – tillfälliga. Och din ekonomi mer motståndskraftig, oavsett vad som händer i världen.
Hans Selleslagh, finansiell expert, Freedom24