Hur mycket måste du amortera på ditt bolån? Vad händer om du byter bank eller om din inkomst sjunker?
Just när räntorna stiger kan det vara lockande att minska sin amortering, men reglerna verkar stå fast och undantagen är få.
Då kan det vara en tröst att veta att du ändå bygger dig en starkare ekonomi på sikt när du amorterar säger Bostadsskolans initiativtagare Diviesh Vithlani.
För bolån finns särskilda regler för hur du ska amortera. Här förklarar vi amorteringskrav, amorteringsfrihet och annat som kan vara bra att ha koll på i dagsläget.
Bolån har amorteringskrav
När du tar ett lån vill den som lånar ut pengar till dig någon dag ha tillbaka det du lånat. Du kan betala tillbaka genom amortering under lånetiden eller genom att återbetala hela skulden när lånetiden är slut. För bolån finns dock regler för hur mycket du som låntagare minst måste amortera per år. Reglerna kallas amorteringskrav och det är Finansinspektionen som har satt upp dessa.
Arbetslös eller sjukskriven – kan jag få amorteringsfrihet?
Finansinspektionen ger bankerna möjligheten att bestämma om en kund ska kunna få en tillfällig amorteringsbefrielse. Om du får en förändrad ekonomi, till exempel på grund av sjukdom, arbetslöshet eller att levnadsomkostnaderna stigit kraftigt, kan du höra med banken vad som gäller.
Den bedömer då om du har sådana särskilda skäl för att få amorteringsfrihet.
Det är upp till banken att fatta beslut om en eventuell amorteringsfrihet, och även hur länge amorteringsbefrielsen i så fall ska gälla.
Vad händer med amorteringskraven om jag flyttar bolånet?
Du har som kund möjlighet att byta bank för ditt bolån, till exempel om du har förhandlat till dig bättre ränta hos en annan bank. Samma amorteringskrav gäller även på den nya banken. Be din nuvarande bank om ett amorteringsunderlag som du kan ge din nya bank, där finns alla uppgifter de behöver om ditt bolån.
Trots att du har amorterat ned lånet något kommer amorteringen alltså att utgå från ditt tidigare amorteringskrav, även efter att du har flyttat lånet. Är det mer än 5 år sedan du tecknade ditt bolån kan du dock be banken att bedöma om de kan sätta ett nytt amorteringsgrundande värde och ändra din amorteringsplan.
Amorteringskraven finns för din och samhällets skull
Med stora lån är ett hushåll sårbart för förändringar av inkomst, bostadspriser, levnadsomkostnader och räntor. Finansinspektionen har beslutat om amorteringskraven för att minska dina och andra hushålls risker vid belåning. Samtidigt kan amorteringskraven också dämpa bostadsprisutvecklingen, och även minska risken för att samhällsekonomin påverkas av att hushållen har alltför stora lån.