Här är mäklarnas spaningar för 2023
Hem Fastigheter Här är mäklarnas spaningar för 2023

Här är mäklarnas spaningar för 2023

Publicerat av: Redaktionen

Vi har lämnat bakom oss ett turbulent år med stora förändringar på bostadsmarknaden.

Men vad kan vi förvänta oss under 2023?

SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz gör en spaning inför det nya bostadsåret.

År 2022 inleddes starkt men sedan dess har rekordhöjningar av styrräntan, rusande elpriser och ökad inflation lett till prisfall på bostadsmarknaden. Under 2023 kommer marknaden sannolikt vara fortsatt turbulent och mycket talar för att räntenivån ännu inte nått sin topp. Samtidigt finns chans till ljusning relativt snart, menar SkandiaMäklarnas vd Andreas Moritz.

Här är mäklarnas spaningar för 2023

Andreas Moritz, VD på̊ SkandiaMäklarna.

– När vi nu gått in i 2023 finns en del stora faktorer som skapar osäkerhet på bostadsmarknaden. De rekordhöga elpriserna oroar många men efter vintern kommer detta naturligt mattas av. Samtidigt finns en del orosmoln kring inflationen och de rådande ränteökningarna. Men när elpriserna går ner, inflationen dämpas och räntan planar ut kommer fler affärer göras och marknaden börja stabiliseras igen, sannolikt redan under våren, säger Andreas Moritz, VD på̊ SkandiaMäklarna.

Här är SkandiaMäklarnas spaningar för bostadsåret 2023

  1. Priserna planar ut under våren 2023
    I februari beräknas styrräntan höjas ytterligare, vilket kommer påverka både bolåneräntor och bostadspriser. Men därefter räknar SkandiaMäklarna med att prisutvecklingen kommer börja plana ut. Detta beror också på hur faktorer som elpriser, ränta och inflation faller ut, men redan under början av året kan vi komma att se en betydligt stabilare marknad.
  2. Förstagångsköpare blir vinnare på marknaden
    De som ska köpa sin första bostad eller de som ska byta till en större är de som gynnas mest av att priserna sjunker. Det kommande året kan därför bli ett bra läge för många att ta sig in på bostadsmarknaden eller byta upp sig till ett större boende.
  3. Välplanerade och energieffektiva bostäder mest attraktiva
    Idag ser SkandiaMäklarna att köpare blir alltmer medvetna och rationella i valet av bostad. Motsatt från pandemiåren då många investerade i extra kvadratmeteryta, kommer det nu i stället bli attraktivare med välplanerade och energieffektiva bostäder. Boenden med låga driftkostnader, effektiv energiförbrukning och bostadsrätter i ekonomiskt stabila föreningar spår SkandiaMäklarna kommer bli extra eftertraktade under 2023.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>