Handelshögskolan det mest internationella lärosätet i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm har högst andel internationella studenter enligt en ny rapport från Stockholms Akademiska Forum.

Handelshögskolan det mest internationella lärosätet i Stockholm 1
Foto: Juliana Wiklund

Andelen inresande studenter uppgår till 30 procent av samtliga studenter, vilket är den högsta andelen bland lärosätena i Stockholm.

Handelshögskolan är attraktiv för studenter som söker en internationell miljö, oavsett om de kommer från Sverige eller andra länder. Samtliga utbildningsprogram på masternivå och kandidatprogrammet i Retail Management vid Handelshögskolan är internationella, och från och med år 2020 kommer även det största kandidatprogrammet i Business and Economics, att vara öppet för internationella studenter. Av de nuvarande studenterna är den tyska andelen störst, följt av studenter från Kina och Indien.

– Detta är ett resultat av vår målmedvetna strategi att vi ska vara en internationell handelshögskola med bas i Sverige. Handelshögskolan eftersträvar en balans bland studenterna där hälften är svenska och hälften kommer från andra länder. På det sättet blir vår miljö internationellt attraktiv för de svenska studenterna och fortfarande tillräckligt svensk för att attrahera internationella studenter, säger Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Handelshögskolan ligger i topp även när det gäller studentutbyte, enligt rapporten. Hela 18 procent av studenterna utnyttjade möjligheten att studera utomlands under sin studietid vid Handelshögskolan, vilket kan jämföras med att två procent av alla studenter vid Stockholms lärosäten utnyttjade möjligheten att åka på utbyte.

Handelshögskolan i Stockholm erbjuder flera möjligheter att studera utomlands, bland annat genom så kallade double degree-program, där studenten tillbringar ett år i Stockholm och ett år utomlands och som resulterar i en dubbel examen. Studenterna kan välja mellan Bocconi University i Milano, Italien, University of St. Gallen i Schweiz och Sciences Po i Paris, Frankrike.