Vad går det att göra åt det?
Förra året ökade installationen av övervakningsappar med 5 % visar en studie från NordVPN.
Men vissa användare misstänker att deras smartphones spionerar på dem även om de inte har några övervakningsappar installerade.
Detta är faktiskt sant. Virtuella assistenter som Siri, Google Assistant eller Alexa lyssnar på användaren hela tiden. De måste ständigt lyssna så att de kan höra röstkommandot och hjälpa till. Några av de saker som användaren säger registreras dock för företagens egen fördel, exempelvis för att förbättra servicekvaliteten eller för marknadsföringsändamål.
“När du ber Google Assistant eller Siri att hitta något, används denna information för onlineannonsering. Samma sak gäller när du skriver något i Googles sökmotor. Om du letar efter bilhandlare i din stad kommer relaterade annonser att börja jaga dig över hela internet. På sätt och vis är en virtuell assistent i princip en sökmotor, säger Daniel Markuson, expert på digital integritet hos NordVPN.
Experten delar med sig om hur du kan kontrollera om din telefon spionerar på dig.
Hur testar man sin telefon?
Det bästa sättet att se om din telefon hjälper marknadsförare är att skapa en fälla.
- Välj ett bra ämne. Det ska vara något som inte kan förknippas med din personlighet, och vara något som du aldrig pratar om;
- Isolera ämnet från din telefon. Använd inte din telefon eller annan enhet för att söka efter information om ämnet. Det bästa du kan göra är att bara tänka på det. Se till att du aldrig har googlat ämnet tidigare;
- Välj nyckelord. Skapa en lista med nyckelord som kan trigga sökmotorerna;
- Prata om ämnet tydligt bredvid din telefon. Det spelar ingen roll om du är ensam eller pratar om det med någon annan i några minuter. Gör detta några dagar i rad. Se till att du inte söker efter ämnet på något annat sätt — du ska endast prata om det.
När du har satt upp fällan ska du sedan hålla utkik om några nya annonser har börjat rikta in sig mot dig via sociala medier eller andra digitala kanaler. Om så är fallet har telefonen ett finger med i spelet.
Är det lagligt att lyssna på sina användare?
När användare använder en virtuell assistent godkänner de tjänsteleverantörens villkor. Eftersom de har gett sitt samtycke är det lagligt att spåra konversationer med Google Assistant, Siri, Alexa och andra tjänster i marknadsföringssyfte.
Det blir bara olagligt om en app spionerar på dig utan ditt medgivande. Därför är det viktigt att granska behörigheterna du ger till specifika tjänster och att känna till hur din telefon spårar dig.
Hur skyddar man sin integritet?
Först och främst bör du granska dina appbehörigheter.
“När åtkomst har beviljats kan appen göra vad den vill med den informationen. Så gör det till en rutin att granska telefonens appbehörigheter och tänk efter två gånger innan du godkänner en apps krav,” understryker Daniel Markuson, expert på digital integritet hos NordVPN.
Vissa appar kanske vill komma åt din mikrofon utan anledning. Detta kan göra det möjligt för oärliga aktörer att spionera på dig i bakgrunden eller att samla in annonsinriktad data när du inte vill att de ska lyssna. Gå igenom din telefons inställningar och se till att apparna endast har tillgång till de resurser som behövs för att göra sitt jobb.
Rensa också dina aktiviteter då och då och stäng av ljudinspelningsfunktionen. Apple, Google och andra tjänsteleverantörer låter dig radera inspelningshistorik. Var försiktig med den information du ger din telefon generellt sett.
“Dela inte för mycket information med din telefon. Ju mindre den vet, desto bättre”, kommenterar Daniel Markuson.
Slutligen bör du installera en VPN på din smartphone och på så sätt förbättra din integritet. Ett virtuellt privat nätverk maskerar din IP-adress och krypterar trafiken, vilket förbättrar din integritet.