Helt digitala stämmor blir möjliga i bostadsrättsföreningar
Hem FASTIGHETER Helt digitala stämmor blir möjliga nu i bostadsrättsföreningar

Helt digitala stämmor blir möjliga nu i bostadsrättsföreningar

Publicerat av: Redaktionen

Den 1 januari 2024 träder en lagändring i kraft som möjliggör för bostadsrättsföreningar att hålla helt digitala stämmor.

En bostadsrättsförening som vill utnyttja möjligheten att hålla en helt digital stämma behöver ange det i sina stadgar.

En helt digital stämma kan hållas utan stöd i stadgarna om extraordinära omständigheter kräver det, till exempel vid en ny pandemi.

Det kommer inte heller framöver vara tillåtet att använda sig av poströstning i bostadsrättsföreningar.

HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar kommer i dagsläget inte att uppdateras. Däremot kommer en anpassning av stadgarna att tas fram för att kunna användas av de bostadsrättsföreningar som önskar införa möjligheten till helt digitala stämmor. Det är upp till varje bostadsrättsförening att tänka igenom de för- och nackdelar som en helt digital stämma medför och avgöra vilken mötesform som lämpar sig bäst för den egna bostadsrättsföreningen samt vilka eventuella begränsningar som ska finnas (exempelvis om helt digital stämma endast ska vara möjligt vid extra föreningsstämma, om en minoritet ska kunna begära att en fysisk stämma ska hållas).

Så kallade hybridstämmor kan fortfarande hållas utan stadgeändring. En hybridstämma innebär att stämman hålls från en fysisk plats men ger medlemmar möjlighet att delta på distans.

Behöver din bostadsrättsförening juridisk hjälp?

Helt digitala stämmor blir möjliga i bostadsrättsföreningarVi har lösningen för er! Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning för bostadsrättsföreningar, även för föreningar som inte är medlemmar i HSB och övriga fastighetsägare. Läs mer om vårt erbjudande och kontakta oss här. Tillsammans går vi igenom ditt ärende och ger er det stöd ni behöver.

Om ni är medlemmar i HSB, förtroendevalda eller anställda inom HSB kan du även ringa HSBs juridiska rådgivning på 0771 472 472. Via rådgivningen får du kostnadsfri generell juridisk rådgivning inom HSBs verksamhetsområde.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>