Datasäkerhet viktigare än digitalisering
Hem RAPPORT/UNDERSÖKNING Datasäkerhet är viktigare än digitalisering

Datasäkerhet är viktigare än digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

Ny rapport från Radar, i samarbete med Glesys, visar att flera digitaliseringsprojekt aldrig skulle sett dagens ljus om man gjort en korrekt riskanalys.

Rapporten Compliance eller Cloud?

visar att osäkerheten kring det geopolitiska läget, globala försörjningskedjor och föränderliga regulatoriska krav genererat risker kopplat till IT-infrastruktur, datahantering och ökad digitalisering.

– Nödvändigheten i att digitalisera och att ta del av den nya teknikens möjligheter är given. I varje beslut måste dock affärsnyttan ställas mot digital risk och förmågan att upprätthålla digital suveränitet. Det säger Janko Lind, senior rådgivare på Radar.

Datasäkerhet viktigare än digitalisering– Idag är nog alla överens om att verksamhetens data är en viktig strategisk resurs, vilket gör att frågan om kontroll har hamnat högt upp på mångas bord.

-Vi ser att många företag och offentliga verksamheter behöva se över sin molnstrategi och använda suveräna molnlösningar för bland annat lagra känslig data, säger Fredrik Dobber, kommersiell chef på GleSYS, och tillägger att det i grunden handlar om att få kontroll, slippa de legala turerna och per automatik följa regelverken.

– För de verksamheter som inte har en mycket hög informationssäkerhetsmognad, arbetar systematiskt med informationsklassificering och har förmåga att kontinuerligt upprätthålla mycket god kunskap om regelverken innebär det alltid en risk att använda leveransformer eller leverantörer där data kan komma att flyttas utanför landets gränser, säger Janko Lind.

Rapporten presenterar tre slutsatser och rekommendationer

  1. Investeringskalkyler som tar hänsyn till risk
  2. Arbeta systematiskt med informationsklassificering
  3. Prioritera regulatorisk följsamhet

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>