Genom några snabba musklick kan du utforska ditt ursprung, få reda på potentiella sjukdomsrisker och leta rätt på okända släktingar.
Samtidigt ruvar nätkriminella i vassen – redo att hålla din DNA-profil som gisslan. Vill det sig illa kan det stå dig riktigt dyrt.
Ny teknik har lett till fler möjligheter att snabbt ta reda på hur ditt släktträd ser ut – och antalet tjänster som erbjuder detta blir allt fler. Å ena sidan slipper du att besöka bibliotek för att spåra ditt ursprung, men å andra sidan finns det stora risker med att personlig information lagras på nätet. Vi har sett flera incidenter kring vad som händer när nätkriminella kommer över information från DNA-tjänster – däribland den uppmärksammade läcka som förra året drabbade tjänsten My Heritage, och där 92 miljoner kontouppgifter kom på vift.
– Den attacken utfördes med syftet att hackare skulle kunna hålla DNA-profiler som gisslan och sälja tillbaka dem till användarna. Det var en ögonöppnare för branschen. Plötsligt insåg man varför nätkriminella var så intresserade av DNA-uppgifter, säger Fredrik Möller, Nordenchef på Proofpoint.
Att hålla känslig information som gisslan är en beprövad metod bland nätkriminella – och något som skett otaliga gånger de senaste åren.
Bara i år har vi bland annat Norska Hydro, som förlorade miljonbelopp efter att nätkriminella kommit över känsliga data.
Fredrik Möller säger att det är en självklarhet att riskerna blir större i takt med att vi börjar ladda upp allt mer information om oss själva på nätet.
– Informationen som stjäls vid sådana här incidenter används exempelvis för att skicka ut skräddarsydda mejl till dina bekanta för att på så sätt komma över ännu fler uppgifter. Ju mer nätkriminella vet om dig desto större risk är det att du pressas på pengar. Därför bör du tänka till en extra gång innan du skickar iväg din DNA-profil till ett företag, Fredrik Möller, Nordenchef på Proofpoint.