Branschens digitala inlämningar 2020

Till och med augusti i år har över 77 000 årsredovisningar lämnats in digitalt, en ökning med hela 174 procent jämfört med samma period 2019. 

Branschens digitala inlämningar 2020 1Den största delen inlämningar gjordes via Wolters Kluwer Tax & Accounting.

– Det är glädjande att se att vi genom våra programvaror kan vara med och driva utvecklingen och digitaliseringen av branschen. Vi arbetar nära våra kunder för att utveckla tjänster som utgår från djup kunskap om deras behov. Jag både hoppas och tror att vårt fokus på deras affärer har bidragit till att så många har valt våra lösningar under året, säger André Bodin, Lead Technology Product Manager vid Wolters Kluwer, Tax & Accounting Sverige.

Trycket på digitala lösningar ökar från såväl kunder som reglerande organ. Något som vittnar om detta är siffror från Bolagsverket som visar att över 77 000 årsredovisningar lämnades in digitalt mellan januari-augusti i år. Det kan jämföras med cirka 28 000 digitala inlämningar under samma period föregående år.

För att lämna in en årsredovisning digitalt krävs en anpassad programvara. Wolter Kluwers programvaror används i bred utsträckning, och totalt har mer än 23 000 digitala inlämningar gjorts via Capego och Bokslut fram till och med augusti 2020.

Digitalisering av branschen
Sedan mars 2018 har det varit möjligt för aktiebolag som följer regelverket K2 att lämna in årsredovisningar via Bolagsverkets e-tjänst. I februari 2019 öppnades möjligheten upp även för de som följer regelverket K3. Från och med mars 2021 kommer alla bolag som enligt lag ska upprätta en årsredovisning kunna skicka in den digitalt. Målet är att digital inlämning ska bli obligatoriskt.

Från och med 2020 är det dessutom obligatoriskt för noterade bolag inom EU att lämna in sina finansiella rapporter elektroniskt till ESMA, vilket ökar pressen ytterligare.

Om Wolters Kluwer
Wolters Kluwer (WKL) är världsledande inom professionell information, mjukvarulösningar och tjänster för sjukvård; skatt och ekonomi; bank, finans och försäkring; samt juridik. Vi hjälper våra kunder att fatta kritiska beslut varje dag genom att tillhandahålla expertlösningar som kombinerar djup domänkunskap med avancerad teknologi och tjänster.

2019 rapporterade Wolters Kluwer årliga intäkter på 4,6 miljarder euro. Koncernen har kunder i över 180 länder, bedriver verksamhet i över 40 länder och sysselsätter cirka 19 000 anställda över hela världen. Företaget har sitt huvudkontor i Alphen aan den Rijn, Nederländerna.

Wolters Kluwers aktier är noterade på Euronext Amsterdam (WKL) och ingår i AEX- och Euronext 100-index. Wolters Kluwer har ett sponsrat nivå 1 American Depositary Receipt (ADR) -program. ADR: erna handlas på OTC-marknaden i USA (WTKWY).