Hem Fastigheter Bostadsmarknaden i maj överraskar.

Bostadsmarknaden i maj överraskar.

Publicerat av: Redaktionen

Sedan pandemin fick sitt fäste i Sverige har många spekulerat i hur den ska komma att påverka bostadsmarknaden.

Bostadsmarknaden i maj överraskar. 3

Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg

HusmanHagbergs ledning har, säkert som många andra företagsledningar, gjort olika prognoser och scenarion. Efter tre månader med Corona summerar Fredrik Kjell, VD på HusmanHagberg läget:

– I mars upplevde vi nog den största oron på marknaden. Ingen visste riktigt vad detta var och skulle innebära för bostadsmarknaden. De som redan hade sålt sin bostad fick bråttom att få sitt köp avklarat och de som av en eller annan anledning var tvungna att sälja ville göra det så snart som möjligt. Därför blev mars en månad då det gjordes en hel del affärer, trots oron.

– April överraskade oss ordentligt med en ökad aktivitet. Inom HusmanHagberg ökade vi omsättningen med 14% jämfört med samma månad 2019.

– Efter en stark marknad i april började olyckskorparna kraxa allt högre. Självklart finns det en oro för vad som ska hända innan vi sett slutet på detta, men vi ska komma ihåg att bostaden är något vi behöver för att bo i – inte en handelsvara, även om en del ser det som en investering med värdeökning.

Hur gick det då i maj?

– Maj är den månad på året då flest bostäder byter ägare. Självklart en oerhört viktig månad för alla fastighetsmäklare. Första halvan var lite avvaktande och vi fick signaler om stagnerande priser. Under andra halvan av maj har vi sett ökade utgångspriser och enligt en analys från Danske Bank, så ökade priserna i Stockholms kommun under maj. I Privata affärer citerar man Danske Banks chefsekonom Michael Grahn: ”Vår boprisindikator visar på gröna skott för Stockholms bostadspriser och botten kan vara passerad. Köparna räds tydligen inte alla orosmoment kopplade till covid-19 och tycks bedöma riskerna på arbetsmarknaden som temporära”. Vår egen erfarenhet är att trender på marknaden börjar i Stockholms innerstad för att sedan sprida sig till förorterna och sedan ut i landet, så det är bra signaler för marknaden.

– Tesen om att botten skulle vara passerad stöds även av DIs ledarskribent P M Nilsson som skriver om börsens förmåga att bäst spå om epidemin. Den börsuppgång vi nu ser bör alltså visa en ljusare marknad framöver, även om ingen har facit.

– Vår egen omsättning i maj är i linje med fjolårets, varför vi ser med tillförsikt på sommaren. Det vi tror kommer att vara annorlunda jämfört med tidigare år, är att det kommer att göras fler affärer långt in under semestrarna. Dels för att människor i större utsträckning kommer att vara hemma och då ha tid att förbereda egen försäljning samtidigt som man letar efter en ny bostad, dels för att situationen med hemarbete under pandemin öppnat ögonen hos många att de egentligen kan arbeta längre ifrån kontoret och att de vill ha större utrymme, t ex ett arbetsrum. Framöver kommer vi nog att se många som omvärderar sitt sätt att jobba och bo.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>