Allt fler enheter vi använder har möjlighet att ansluta till internet via olika former av gränssnitt.
Det kan vara via WiFi, via fasta nätverk, via olika former av delade nätverk eller via integrerade 3, 4 och snart 5G baserade lösningar. Till detta så har vi även under de senaste åren sett en trend där våra enheter på både dator-, laptop- och platt-fronten fått olika lösningar för att själva, med vissa intervaller, ansluta till antingen internet eller andra serverlösningar för till exempel ladda hem mail, uppdatera program eller stämma av väderrapporter med mera, allt för att vi som slutanvändare alltid ska ha så uppdaterad information som möjligt när vi väl bestämmer oss för att sätta oss fysiskt vid vår enhet.
Nu kommer något som lite kan liknas vid en andra version av denna ”Always on” anslutning, en anslutning som faktiskt, precis som namnet antyder, alltid är uppkopplad, ungefär på samma sätt som våra mobiler. Detta är även något som i slutändan kommer att göra den än enklare för oss användare och skapa en effektivare vardag på flera plan.
Tänk er själva att slippa väntetider för att uppdatera program eller operativsystem, att inte behöva fundera på om de filer som vi jobbar tillsammans med andra kollegor har synkats eller om våra egna filer som synkas mellan olika molnkonton har hunnit uppdateras. Allt kommer att finnas där, alltid, när vi behöver det och vi når det med minimala svarstider.
Nya lösningar
Ett av de största problemen men denna typ av lösningar, i varje fall när det kommer till just den mobila sidan, är enheternas batteritid. För få, om ens någon, vill byta mot en konstant uppkopplad enhet om batteritiden plötsligt halveras. Ett sätt att komma till rätta med detta är så klart att tillverka enheter med energieffektivare alternativ och här ser vi varje år nya lösningar i form av olika sorters ultraenergisnåla processorer. Men runt årsskiftet så presenterades även helt nya produkter där bland annat Lenovo har en intressant lösning i form av Miix 630.
Detta är en av flera kommande enheter som baseras på en Snapdragon 835 system-on-a-chip processor (SoC), en lösning som vi normalt hittar i mobiler eller plattor. Trots att även detta i grunden är en platta så kommer enheten med åtta gigabyte RAM och upp till 256 gigabyte lagring, packat i en 12,3 tums touchskärm med HD upplösning och ett integrerat 4G LTE kort för att ge den konstanta uppkopplingen där vi med nya eSim inte behöver byta Simkort för olika nätverk utan detta sköts från enheten. Och så kommer vi till den avgörande delen – batteriet – som här räcker i cirka 20 timmar.
Windows 10S och molnet är motorn
Nästa viktiga beståndsdel för de alltid uppkopplade enheterna är operativsystemet som används och här lanserade Microsoft nyligen en mycket intressant version av Windows 10 kallad för Windows 10 S. Denna version är en särskild konfiguration av Windows 10 Pro som är anpassad för säkerhet och prestanda genom att enbart använda appar från Microsoft Store. Men till skillnad från tidigare Windows RT så kan S-versionen uppgraderades till en fullständig Windows Pro version om så önskas.
Med S-versionen har flera funktioner skalats bort vilket gör att systemet kan köras på betydligt mindre krävande hårdvara men med samma, eller till och med bättre prestanda, jämfört med en traditionell lösning. Windows 10 S integrerar även med OneDrive så att alla filer sparas i molnet för enkel synkronisering och delning från alla dina enheter och med alla dina kollegor.
AI skapar en ny from av upplevelse
Men utvecklingen stannar så klart inte här och nästa stora steg som kommer att förändra hur vi använder våra datorer och system är AI. Artificiell intelligens är ett extremt brett område men om vi fokuserar lite på vad det kommer att innebära för vår dagliga användning och framför allt sett ur ett alltid uppkopplat perspektiv så är det framför allt en del som kommer inverka extra mycket.
När väl AI börjar integreras i våra operativsystem så kommer dessa, baserat på vår användning, att vet vilka funktioner och resurser vi använder och när vi använder dessa. Detta gör att såväl systemet och de program vi använder i alla lägen bara behöver ladda en minimal resursnivå av de funktioner som erbjuds vilket kommer att ge en markant snabbare dator med mindre resurskrav och än längre driftstid.
Nästa mobila våg
Den sista faktor som vi tänkte lyfta fram är kommande 5G nätverk. Med denna nya mobila anslutningsstandard kommer vi att se hastigheter som är tio gånger högre än dagens 4G LTE vilket kommer att ge oss en helt ny spelplan när det kommer till molnbaserade applikationer och tjänster vilket kommer att kunna köras med näst intill samma prestanda som lokalt installerade program. Sammantaget så skapar alla dessa delar otroligt stimulerande möjligheter för både företag och slutanvändare.