Hem NYHETER 71% procent av världens företag har utsatts för ransomwareattacker under 2023

71% procent av världens företag har utsatts för ransomwareattacker under 2023

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software har presenterat siffror över cybersäkerhetsåret 2023 som visar att ransomware attacker fortsätter att öka, och de blir samtidigt allt dyrare.

Under 2023 har 71 procent av världens företag blivit utsatta för en ransomware attack och genomsnittskostnaden för en lyckad attack uppgår till 4.35 miljoner dollar, motsvarande cirka 44 miljoner kronor.

I takt med att cyberhoten ökar och attackerna blir alltmer komplexa handlar det förebyggande skyddsarbetet inte bara om att hitta de bästa säkerhetslösningarna, utan om att förstå varför ransomware har vuxit fram som ett av organisationens största hot. Många tänker att ransomware attacker innebär att cyberbrottslingarna låser offrets system mot att de betalar en lösensumma, och när det är betalat återgår allt till det normala. Det hör tyvärr till ovanligheten att offren får något tillbaka och många gånger är konsekvenserna långdragna.

71% procent av världens företag har utsatts för ransomwareattacker under 2023 3Ett skadat kundförtroende, risken att cyberbrottslingarna har lämnat kvar ett spionprogram trots att lösensumman är betalad och en långvarig skada på företagets rykte är några av de konsekvenser som kan förfölja organisationen under en lång tid efter en attack. Att ta itu med denna utmaning kräver mer än reaktiva åtgärden; det kräver en proaktiv försvarsstrategi i flera lager. För att lyckas skydda sin organisation krävs dels modern och avancerad teknik, men även en cybersäkerhetsmedveten kultur som genomsyrar hela organisationen och försäkrar företagets säkerhet.

– Arbetet mot ransomwareattacker handlar inte bara om att utrusta sig med rätt verktyg; det handlar också om att skapa rätt vanor, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software. I cybervärlden måste man jobba förebyggande, med en blandning av vaksamhet, utbildning och strategisk långsiktighet. De grundläggande delarna för att skydda sig är kontinuerlig utbildning av personalen, hålla alla system uppdaterade, använda en modern säkerhetslösning som skyddar mot senaste generationens cyberattacker och regelbunden säkerhetskopiering om det värsta ändå skulle inträffa. Svenska Kyrkan som nyligen blivit utsatta för cyberangrepp är ett färskt och tydligt exempel på vad som kan hända vid en lyckad attack.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>