Visma Spcs först med ny tjänst som hjälper småföretag att mäta och sänka klimatavtrycket
Hem Rapport/undersökning Visma Spcs först med ny tjänst som hjälper småföretag att mäta och sänka klimatavtrycket

Visma Spcs först med ny tjänst som hjälper småföretag att mäta och sänka klimatavtrycket

Publicerat av: Redaktionen

Visma Spcs tar fram en helt ny automatiserad tjänst som hjälper småföretagare att själva mäta, rapportera och sänka sitt klimatavtryck.

Tjänsten, Visma Spcs Klimatrapport, beräknar automatiskt företagets klimatpåverkan genom att analysera bokföringen.

– Tack vare moderna digitala verktyg har det aldrig varit enklare att starta och driva företag. Klimatrapporten gör det lätt och kostnadseffektivt för småföretagen att redovisa sin klimatpåverkan, vilket ökar deras konkurrenskraft vid upphandlingar och offertförfrågningar.

Samtidigt säkrar företagen att de lättare kan redovisa sin klimatpåverkan vid kommande lagändringar och striktare regelverk, säger Charlotte von Sydow, vd Visma Spcs.

Sex av tio småföretagare, 57 procent, anser att hållbarhet är viktigt och nästan fem av tio, 45 procent, tycker dessutom att det är en konkurrensfördel att arbeta aktivt för ökad hållbarhet. Dock uppger endast tre av tio, att de arbetar aktivt med hållbarhet i dag. Tid, kunskap och resurser är tre vanliga anledningar till att små och medelstora företag inte arbetar med hållbarhet, det visar tidigare undersökningar som Visma Spcs genomfört.

Visma Spcs först med ny tjänst som hjälper småföretag att mäta och sänka klimatavtrycket

Helene Struthers, digitaliseringsexpert på Visma Spcs

– Landets småföretag är en nyckel för att bygga ett hållbart samhälle. Mycket av företagens klimatavtryck går att hitta genom bokföringen. Klimatrapporten ger, med ett enda knapptryck i bokföringssystemet, landets småföretagare insikt i hur de kan reducera sitt klimatavtryck, säger Helene Struthers.

År 2024 träder EU:s nya lag om hållbarhetsredovisning Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, i kraft.

Då blir kraven på hållbarhetsredovisning betydligt mer omfattande och fler stora bolag måste redovisa sin klimatpåverkan. Indirekt väntas även små företag påverkas av den nya lagen, eftersom de bolag som omfattas av CSRD sannolikt kommer att utvärdera sina leverantörer utifrån klimatpåverkan.

– Sveriges småföretagare vill bli mer hållbara. De tycker frågan är viktig på ett personligt plan, samtidigt som de ser att ett aktivt hållbarhetsarbete kommer att ge dem affärsmässiga fördelar. Vi hoppas att Klimatrapporten kan hjälpa dem med det arbetet, säger Helene Struthers.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>