”Vårt mål har varit att återställa Hallen till sin forna glans”
När Östermalmshallen återigen slår upp sina portar väntar en saluhall i toppskick, som också tar oss tillbaka till 1800-talet. Ansvarig arkitekt Mark Humphreys, Suzy Karroum från Beirut Café och Ulf Elmqvist från Lisa Elmqvist berättar om nya Hallen i nya numret av magasin Östermalm by Lagerlings.
Ända sedan invigningen 1888 har Östermalms saluhall varit den självklara matdestinationen för såväl Östermalmsbor som gourmet-älskare runtom i Stockholm. ”Både din mormor och din gammelfarfar kunde handla här. Nu renoverar vi så att dina barn och barnbarn också ska kunna göra det”, kan man läsa på skyltarna som hänger på byggnadsställningarna kring Östermalmshallen i några veckor till.
– Stockholms stad insåg att man behövde göra en ordentlig renovering om Saluhallen ska kunna leva i 100 år till, berättar Ulf Elmqvist som är ordförande för Östermalmshallens företagarförening, vd för Lisagruppen och fjärde generationen som driver butiks- och restaurangkedjan Lisa Elmqvist.
Inne på Ulf Elmqvists kontor på Humlegårdsgatan ligger ritningar utspridda över skrivborden. Han ursäktar sig och plockar upp en vibrerande mobiltelefon. Renoveringen av Östermalmshallen har brottats med ett flertal förseningar och Ulf har precis fått besked om att öppningen måste skjutas fram ytterligare några veckor.
– Det har uppstått många överraskningar längs vägen, ursäktar han sig och återgår till telefonsamtalet.
Det var 2012 som Stockholms stad fattade beslutet att Saluhallen skulle renoveras. En offentlig upphandling inleddes och såväl lokala som internationella arkitektfirmor lämnade in bidrag. Tengbom vann uppdraget och Mark Humphreys blev ansvarig arkitekt.
– Vårt främsta mål har varit att återställa Östermalmshallen till sin forna glans. Det finns inte en levande människa som upplevt Saluhallen så som originalarkitekterna tänkte. Redan 1910 gjordes de första stora ändringarna och eftersom det alltid varit en kommersiell verksamhet har man anpassat byggnaden för att främja handeln, berättar Mark Humphreys.
Saluhallen är kulturminnesskyddad vilket innebär att Stockholms Stadsmuseum varit noga med att så mycket som möjligt från originalbyggnaden bevarats. Den stjärnformade planritningen från 1888 har därför återskapats och man har behållit originaldetaljer i form av färger, målningar och snickerier.
– Det är fortfarande samma saluhall. Vi har inte velat förändra varumärket, utan snarare förstärka det. Det kommer dock finnas några överraskningsmoment, som målningarna på väggarna. När vi tittade på svartvita bilder från 1800- och 1900-talet upptäckte vi att väggarna var täckta av dekorationer och gamla ordspråk. Så vi satte igång en kulörkonservator och efter att ha skrapat bort lager av färg upptäckte vi att det som vi upplevt som en- eller tvåfärgat egentligen bestod av flera starka färger, berättar Mark Humphreys.
När vi inom kort kliver in i nya Östermalmshallen väntar en färgstark och ljus saluhall – färgsättningen går i crèmegul, faluröd och ljusblå och på väggarna står visdomsord i stil med ”Bättre tunnt öl än tomma kar”. De uppglasade gavlarna som tidigare var övermålade är nu helt genomskinliga och samtliga saluplatser har fått nya frontpaneler av trä och marmorbänkar som liknar originalen från 1800-talet. En stor förändring som däremot inte syns lika väl är all modern teknik – som ventilation, lasthissar och sophämtningssystem.
– Saluhallens sophantering var anpassad efter hur man levde 1888. Nu har vi investerat i en stor sopsug som leder avfallet till en container på gatan. Tidigare har lastbilar hämtat sopor här varje dag, men nu räcker det med att containern, som ligger nedgrävd under gatan, töms en gång i veckan. Det kommer att göra en stor skillnad för alla som bor i området, säger Ulf Elmqvist.
Ett ytterligare försök att restaurera Östermalmshallen till sitt forna utseende var att flytta restaurangerna till fasadlängorna längs Nybrogatan och Humlegårdsgatan, där butiker som Afroart och The Body Shop tidigare låg. Restaurangerna har öppet från morgon till kväll, vilket gör att Östermalmshallen blir en ny typ av mötesplats.
– För oss var det viktigt att utveckla ett koncept där allt fokus låg på mat. I mitten av Hallen är det nu en renodlad saluplats och ut mot väggar och gatan har vi placerat restaurangerna. Över saluplatserna har vi dessutom tagit fram nya balkonger som vetter ut mot saluhallen, berättar Mark Humphreys.
Med den nya planritningen välkomnas även nya restauranger. 1999 öppnade Beirut Café sin första krog på Engelbrektsgatan och var då först med att servera libanesiskt på Östermalm. Sedan 14 år tillbaka har de drivit butik i Östermalmshallen och nu öppnar de även en restaurang med utsikt över Nybrogatan.
– Vi har bland annat ett rotisserie med kyckling och kommer kunna erbjuda frukost, lunch och middag – och även servera vin och öl. Man kommer förstås fortfarande hitta meze hos oss, samt ännu fler hälsosamma rätter, berättar Suzy Karroum, ansvarig för Beirut Café i Östermalmshallen.
Trots att Suzy Karroum och de andra handlarna trivts bra i den tillfälliga lokalen på Östermalmstorg ser de fram emot att återvända till Hallen.
– Vi har lagt mycket på is under renoveringen. Nu ska vi äntligen hem igen och kan fortsätta utveckla sortimentet. Sen ska det bli kul att se alla originaldetaljer varit dolda under alla år, säger hon.
Ulf Elmqvist ser också fram emot att få återvända till lokalerna där Lisa Elmqvist funnits sedan 1926.
– Nytt för oss blir en ostronbar samt att vi kommer att ha kvällsöppet. Bredvid saluplatsen har vi byggt soffgrupper som blir mysiga att sitta i på kvällen.
Till sist, finns det några nya handlare att hålla utkik efter?
– Arlas konceptbutik Arla Unika är en nykomling. De driver café på dagen och serverar ost och vin på kvällstid. Där kommer man även kunna köpa ost och smör över disk, berättar Ulf Elmqvist.