Vad är en optimal temperatur inomhus?
Hem Fastigheter Vad är en optimal inomhusklimat?

Vad är en optimal inomhusklimat?

Publicerat av: Redaktionen

Temperaturen inomhus kan skilja mycket beroende på årstid.

Under vinterhalvåret är det inte ovanligt med klagomål på för kallt inomhusklimat.

Vilken temperatur är då optimal?

Riktvärdet för temperaturen inomhus är 18°C när det gäller den operativa temperaturen. Detta är ungefär 20°C lufttemperatur.

Operativ temperatur mäter du med en globgivare. Skillnaden på lufttemperatur och den operativa temperaturen är att den sistnämnda tar hänsyn till drag och strålning från omgivande ytor. Globgivaren ska spegla hur kroppen upplever temperaturen.

Indikerande mätning

Vid klagomål på inomhustemperaturen ska utredning inledas med en indikerande mätning där luftemperatur och golvtemperatur mäts tillsammans med luftrörelse.

Vad är en optimal temperatur inomhus?Är temperaturen över 20°C (22°C för känsliga grupper) och det inte förekommer drag kan utredningen normalt avslutas. Skulle det visa sig att temperaturen är lägre ska man gå vidare med en utförlig mätning. Denna ska innehålla mätning av operativ temperatur, strålningstemperaturskillnad, vertikal temperaturskillnad 0,1 och 1,1 meter över golvet och yttemperatur på golv.

Vad är då en optimal temperatur?

Vad som är ett optimalt inomhusklimat är svårt att säga. Uppfattningen om inomhusklimatet varierar från person till person. Vissa trivs när det är lite kallare inne medan andra vill ha varmt. Riktlinjer för fortsatt utredning är dock att temperaturen inte ska ligga på under 20°C eller över 24°C (26°C under sommaren). Golvtemperaturen ska inte vara lägre än 18°C.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>