En kartläggning som mjukvaruföretaget Visma har gjort bland 3 600 företag visar att tre av fyra svenska bolag har ett ekonomi- eller affärssystem som är äldre än tio år.
55 procent av systemen har mer än 15 år på nacken.
Det innebär att merparten av landets företag arbetar ineffektivt och går miste om möjligheterna till automatisering som moderna system klarar av.
– Det är förvånande att så stor andel av Sveriges bolag sitter med så gamla ekonomi- och affärssystem att de med stor sannolikhet måste ägna sig åt manuell administration som kostar både tid och pengar i förlorad effektivitet. Dagens system har helt nya förutsättningar jämfört med vad som var möjligt för tio år sedan, säger Carola Lissel, vd för Visma Software.
Visma har undersökt ekonomi- eller affärssystemen bland 3 600 företag i Sverige. Statistiken visar att 95 procent sitter med ett system som är äldre än fem år och att 76 procent är över tio år. Dessutom har 55 procent av företagen ett system som har fyllt mer än 15 år. Kring millennieskiftet valde många, över 15 procent, att installera ett nytt system.
Rädslan för millenniebuggen gjorde att företag såg över sina system i förebyggande syfte. Sedan dess har den tekniska utvecklingen inom området gått i rasande fart.
– Oavsett om affärssystemet är byggt i molnet från början, lagrat i molnet eller finns på egen server, är dagens moderna system smarta och fyllda av automatiserad funktionalitet. Det innebär bland annat möjligheter att slippa stora delar av den ekonomiska administrationen såsom betalningar, matchning och schemaläggning, säger Carola Lissel.
För att kunna arbeta mer effektivt och automatisera de vanligaste ekonomiska processerna behövs ett modernt system som inte är äldre än fem år. Alternativet är att uppgradera befintligt system och komplettera med tilläggslösningar, som i sin tur automatiserar affärssystemen. Först då kan bolagen möta dagens och framtidens behov.