Nytt namn och starkt första halvår
Hem Nyheter Nytt namn och ett fantastiskt halvår

Nytt namn och ett fantastiskt halvår

Publicerat av: Redaktionen

Trots krig i Ukraina, hög inflation och stigande räntor, har Storebrand Fonder haft ett fantastiskt halvår med marknadens bästa nettoinflöden om 5,6 miljarder SEK ackumulerat Q2.

Det motsvarar 46% av de positiva nettoflödena på den svenska fondmarknaden och ger ett förvaltat kapital på drygt 316 miljarder SEK.

Detta i en marknad med nettoutflöden på drygt 38 miljarder SEK.

– Senaste halvåret har dominerats av Rysslands invasion av Ukraina och vi befinner oss fortsatt i en oroande och osäker situation. En följdeffekt av både kriget och pandemiåren är att priser på bland annat energi och livsmedel har pressats upp. Hög inflation och snabbt stigande räntor slår hårt på privatekonomin och väntas dämpa tillväxten under kommande år. När en större del av inkomsten nu tvingas gå till högre utgifter är det viktigt att ändå försöka fortsätta spara långsiktigt och bygga en buffert för oförutsedda händelser, säger Åsa Wallenberg, vd Storebrand Fonder.

Nytt namn och nordisk expansion

Under Q2 bytte SPP Fonder namn till Storebrand Fonder. Sedan Storebrand köpte SPP 2007 har fondbolaget haft en stark tillväxtresa och mångdubblat det förvaltade kapitalet på den svenska marknaden. Idag är Storebrandkoncernen den femte största kapitalförvaltaren i Norden med över 1000 miljarder NOK i förvaltat kapital.

– Namnbytet är en effekt av koncernens nordiska expansion och skapar förutsättningar för en ökad efterfrågan på våra fonder även utanför Sveriges gränser, säger Åsa.

Lansering av ny USA-fond

Nytt namn och starkt första halvår

Åsa Wallenberg, vd Storebrand Fonder

I april lanserades den nya USA-fonden Storebrand USA Plus, en indexnära, fossilfri fond som investerar i bolag på den amerikanska aktiemarknaden. Fonden förvaltas nära indexet MSCI USA och har en bred exponering mot världens största ekonomi. Samtidigt exkluderar fonden bolag som inte anses hålla måttet vad gäller hållbarhet. Per halvårsskiftet hade Storebrand USA Plus en fondförmögenhet knappt 5 miljarder SEK och är en av totalt sex fonder inom PLUS-konceptet med en samlad fondförmögenhet på runt 53 miljarder SEK.

– Storebrand USA Plus är det senaste tillskottet inom vårt PLUS-koncept som har vuxit kraftigt de senaste åren, främst från institutionella investerare. De fina flödena till fonden hittills är ett kvitto på att det finns ett stort intresse för amerikanska aktier och att PLUS-konceptet fortsätter att attrahera kapital.

Klimatet och hållbarhet fortsatt högt på agendan trots orosmoln

I dagens oroliga börsklimat ser vi att spararna ökar sin riskspridning och söker sig mot breda och hållbara fonder. Samtidigt ser vi att hållbarhetsfrågorna utmanas, inte minst från geopolitiskt håll, när risker aktualiseras utifrån många olika perspektiv.

– I dessa tider är hållbarhet kanske viktigare än någonsin och vi får inte tappa fokus. Det är ingen tvekan om att hållbara fonder har en viktig roll att spela i den fortsatta klimatomställningen. Hållbarhet som ledstjärna kommer att fortsätta prägla vårt fondutbud och vår tillväxtresa utanför Norden, avslutar Åsa.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. På storebrandfonder.se hittar du faktablad och informationsbroschyrer. Alla våra fonder förvaltas enligt en hållbarhetsstrategi som bygger på metoderna Välja in, Välja bort och Påverka, för mer information gå till storebrandfonder.se/fonder/hallbara-investeringar/ 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>