En ny rapport från Företagarna visar att nästan 4 av 10 företagare i Sverige aldrig anmäler brott som de blivit utsatta för.
Detta är en oroande trend som har drastiskt ökat sedan 2017, enligt undersökningen.
Brottsutvecklingen i samhället påverkar näringslivet i stor utsträckning, men bristerna i statistiken gör att polisen och politikerna inte kan prioritera rätt åtgärder.
– “För att stoppa brottsutvecklingen krävs ett gemensamt krafttag från polis, stat, kommun, myndigheter, ideella föreningar, banker och enskilda företagare. Det är tydligt att ingen kan lösa detta problem på egen hand”, säger Tobias Adielsson, expert på brott mot företagare på Företagarna.
Enligt rapporten har 30 procent av de svenska företagen blivit utsatta för brott de senaste fem åren, vilket resulterar i kostnader på miljarder kronor varje år. Dessa kostnader inkluderar både direkta förluster till följd av brotten och indirekta kostnader för säkerhetslösningar samt intäktsbortfall för företag som inte kan fortsätta sin verksamhet på grund av produktionstapp, begränsat varuutbud eller minskad försäljning.
Tobias Adielsson påpekar att brott mot företag inte har prioriterats tillräckligt för att vända den negativa utvecklingen.
– ”Det handlar inte bara om den mänskliga skadan som uppstår när företagare och anställda hotas, skadas och bedras, utan även om de ekonomiska förlusterna som följer av inbrott, stölder och skadegörelse”.
Företagarna presenterar nu elva förslag för att öka företagens benägenhet att anmäla brott. Enligt rapporten anser företagen att samtliga förslag skulle bidra till att öka anmälningsbenägenheten. De fem förslag som prioriteras högst är:
- att polisen ska utreda mängdbrotten i större utsträckning
- att brottsoffren ska få upprättelse och de kriminella stoppas genom hårdare straff och avskaffande av mängdrabatten
- att polisen tydligare motiverar när en brottsutredning läggs ner
- att företagare får information om vad deras anmälningar har lett till och vilka åtgärder polisen har vidtagit
- att polisen klargör vilka bevis som behövs och hur företagen kan bidra till att samla in dem för att öka möjligheterna till en fällande dom
Det krävs en gemensam insats för att vända utvecklingen. Dessa föreslagna reformer skulle kunna bidra till det målet.
Om Företagarna
Företagarna företräder omkring 60 000 företagare genom 250 lokalföreningar från norr till söder. Vi erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driver utvecklingen för ett företagarklimat i världsklass. Företagarna är ofta en remissinstans till riksdag och regering och finns med i viktiga utredningar. Som den lokala rösten i näringslivsfrågor påverkar vi även beslutsfattare i landets kommuner med våra 2000 förtroendevalda medlemmar. Vi arbetar för att minska regelbördan, sänka företagarfientliga skatter och öka kompetensförsörjningen så det blir lättare att anställa. Företagare ska fokusera på att förverkliga sina drömmar istället för att lägga tid på pappersarbete.