Hållbara och rena materialflöden samt sociala frågor i hela värdekedjan var några av de ämnen som stod i fokus under den hållbarhetsdag som HP arrangerat hos leverantören TechData.
– År 2050 kommer vi att ha lika mycket plast som fisk i haven om vi håller på som vi gör nu. Det säger Madeleine Bergrahm som är hållbarhetschef för HP i Norden.
Hon målar upp en dyster bild med många svåra utmaningar men även ett antal ljuspunkter och lösningar på miljöproblemen. Här spelar tillverkande företag som HP en viktig roll när det gäller både val av material, återvinning och hållbarhetskrav på sina underleverantörer.
Som exempel nämner hon att HPs fabriker varje minut (!) spottar ur sig drygt 100 pc, 80 skrivare och 880 förbrukningsartiklar vilket kräver 900 000 ton material per år för att producera. Produktionen sker hos 734 större leverantörer, främst på den asiatiska marknaden.
– Dessa företag har cirka en halv miljon människor engagerade så det får en stor påverkan när vi aktivt kan jobba kring hållbarhetsfrågor med alla dessa människor och företag. Vårt uttalade mål är att medverka till positiva förändringar i de samhällen där vi lever och gör affärer, säger Madeleine Bergrahm.
HP är en av grundarna till Responsible Business Alliance, elektronikbranschens globala samarbetsorgan i hållbarhetsfrågor.
– Här handlar det inte bara om hållbarhet utan även om sociala frågor, miljö, hälsa, arbetsrätt och ledningssystem hos våra leverantörer som vi regelbundet gör stickprov hos samt genomför revisioner.
Bland de exempel som HP lyfter fram i miljöarbetet är att företaget använder sig av återvunna plastflaskor (en miljon plastflaskor per dag) i framställningen av produkter som toner- och bläckkassetter.
Under hållbarhetsdagen på TechData berättar Anna Josefson, HPs produktchef för bärbara datorer, att enegiåtgången på HPs datorer har gått ner 37 procent mellan 2010 och 2017. Därtill satsar man stort på att återvinna materialet i datorerna.
– I stället för att använda plastad kolfiber, som många branschkollegor gör, är det återvinningsbart aluminium som gäller i serier som Elitebook. Kolfiber återvinns inte alls medan 75 procent av aluminiumet redan är återvunnit.
Ytterligare en fördel med materialvalet är att datorernas livslängd kan förlängas samt att den modulära konstruktionen innebär att användarna lättare kan uppgradera sina produkter.
Även när det gäller transportlogistiken anser sig HP ligga i framkant. Anna Josefson berättar att HP pushat på för att etablera en tågrutt från Kina till Europa.
– Vi är nu uppe i fem tågavgångar i veckan. Visserligen innebär tågtransporten att det tar sex veckor från order till leverans i stället för tre veckor med flyg men det är nog något man ska stå ut med för att uppnå den enorma miljövinst som det innebär, säger Anna Josefson.