Försäkringsuppstickaren Ebie inleder samarbete med Castellum
Hem Försäkring Försäkringsuppstickaren Ebie i samarbete med Castellum

Försäkringsuppstickaren Ebie i samarbete med Castellum

Publicerat av: Redaktionen

Försäkringsförmedlaren Ebie, som erbjuder företag försäkring, så kallad hyresgaranti, som ett alternativ till deposition och bankgaranti i kommersiella hyresavtal, inleder nu ett samarbete med Castellum.

För några veckor sedan lanserade Ebie sin hyresvärdsplattform, en teknisk lösning som gör det enkelt att teckna och administrera försäkringar i stora volymer.

Ebie grundades av fyra studenter vid Handelshögskolan och KTH i Stockholm och är ett av bolagen vid Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab, där bolag som Klarna och Budbee tidigare varit medlemmar. Lösningen lanserades under 2022 och innebär att en försäkring (hyresgaranti) tecknas i stället för att hyresgästen lämnar säkerhet i form av till exempel deposition eller bankgaranti. Om hyresgästen inte betalar hyran eller andra förpliktelser i hyresavtalet ersätts hyresvärden genom försäkringen. Hyresgästen slipper binda kapital samtidigt som hyresvärden får ett skydd om hyresgästen inte skulle uppfylla sina förpliktelser.

I Ebies plattform är en stor del av försäkringsprocessen automatiserad, exempelvis insamling av information, prissättning och dokumentation. Pris och avtal kan snabbt tas fram utan att försena hyresvärdens dialog med nya hyresgäster. Plattformen har ett användargränssnitt där hyresvärden enkelt kan ansöka om försäkring för en eller flera hyresgäster. Plattformen automatiserar också Ebies bakomliggande processer så att handläggningen går snabbt.

Försäkringsuppstickaren Ebie inleder samarbete med Castellum

F.v. Erik Larsson, Edvin Lindhout, Ville Löthén och André Brogärd

”Samarbetet med Castellum är ett viktigt steg i att på riktigt utmana gamla metoder som deposition och bankgaranti är och inte minst för att frigöra kapital åt företag i Sverige. Nu när kapitalkostnaden har ökat för många bolag är det viktigare än någonsin att pengarna stannar i verksamheten, så att de kan nyttjas och generera avkastning i stället för att samla damm på ett bankkonto”, säger Edvin Lindhout, VD och medgrundare av Ebie.

Deposition och bankgaranti har länge varit bland de vanligaste sätten för en hyresgäst att lämna säkerhet till hyresvärden för sina förpliktelser.

Det resulterar i att hyresgästen binder värdefullt kapital, som både hämmar tillväxtmöjligheter och pressar likviditeten. I tider av höga räntor och inflation blir den kapitalbindningen ännu mer ansträngande.

Hyresvärdars behov av skydd har samtidigt ökat. I en lågkonjunktur blir det än viktigare att ta in tillräckliga säkerheter för att skydda sig mot exempelvis ökade konkurser och företagsrekonstruktioner.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>