Svensk industri är en viktig del av Sveriges totalförsvar och vår ekonomiska motståndskraft.
Det är en sektor som i hög grad har digitaliserats. Men en ny rapport från Combitech, Smart och säker industri 2024, visar att digitaliseringsinitiativ ofta drivs som enskilda insatser och att det saknas en helhetssyn.
Det finns även stora skillnader mellan företag och inom områdena kompetensutveckling, ledarskap och säkerhet.
Demoskop har på uppdrag av Combitech tagit fram rapporten “Smart och säker industri 2024”, där de har undersökt hur produktionsnära chefer inom svensk industri ser på digitalisering. Resultaten visar att 65 procent av företagen saknar en formulerad strategi för digitalisering, trots att tre av fyra uppger att de arbetar med digitalisering av sina tillverkningsprocesser idag. Det riskerar att få ekonomiska och konkurrensmässiga konsekvenser för svensk industri och utgör en sårbarhet för digitala hot.
Rapporten visar även att:
· Mindre industriföretag halkar efter: Endast 27 procent av mindre företag har en digitaliseringsstrategi, jämfört med 60 procent av större företag.
· Cybersäkerhet prioriteras inte: Cybersäkerhet i produktion och tillverkning hamnar på sjätte plats i prioriteringen. Endast 22 procent uppger att cybersäkerhet är det viktigaste teknikområdet för fortsatta investeringar och digitalisering av verksamheten.
· Brist på kompetensutveckling: Färre än hälften av företagen erbjuder utbildning inom digitalisering för sina anställda, trots att teknikutveckling nu sker historiskt snabbt.
· En ledningsgruppsfråga: Rapporten visar att företagsledningen har en avgörande roll i att driva digitalisering och säkerhetsarbete.
”Rapporten visar att många företag arbetar med digitalisering, och att produktivitet och hållbarhet är stora drivkrafter. Det är positiva signaler men jag tycker samtidigt att det är oroväckande att rapporten belyser att många företag halkar efter. I Sverige finns cirka 1,2 miljoner företag, varav flera är mindre företag. Det är viktigt att vi värnar om den bredden och att vi ser industrin som en av hörnstenarna i Sveriges ekonomi, med betydande bidrag till jobbskapande, teknologisk utveckling och hållbarhet” säger Combitechs vd, Jessica Öberg.
Digitalisering erbjuder enorma möjligheter och bidrar till att framtidssäkra verksamheter, men det kräver att ledningen investerar i och har en tydlig digitaliseringsstrategi som belyser värdet. Företagen behöver också utbilda sina medarbetare för att nyttja potentialen fullt ut. Det är även viktigt att arbeta med säkerhet, då digital transformation handlar om teknik, säkerhet och människa i samverkan.
Viktigt att skapa motståndskraft
Digitaliserade industrier, så kallade smarta industrier, behöver i takt med ökad digitalisering även kunna hantera hot och skydda tillgångar. I en tid av geopolitisk osäkerhet och snabb teknologisk förändring är det avgörande att företag behandlar digitalisering som en affärsrisk.
”Den producerande industrin har en betydelsefull roll i vårt totalförsvar, och den behöver vara motståndskraftig. Det avgörande är att förstå sin verksamhet och kunna analysera var sårbarheter och möjligheter ligger”, avslutar Jessica Öberg.
Vi på Combitech accelererar utvecklingen av ett smartare, mer hållbart och mer motståndskraftigt samhälle. Genom att kombinera vår solida erfarenhet och kunskap från försvars- och industrisektorn säkerställer vi att verksamheter, samhällen och vårt totalförsvar står stadiga inför framtidens utmaningar.
Vi är en nordisk tech-, lösnings- och konsultpartner som utgörs av 2300 passionerade experter som tillsammans med våra kunder arbetar med att utmana teknikens gränser för att göra skillnad.