Dagens INK Day, som arrangerades av inkubatorn i Borås, Borås INK, i samarbete med Sparbanken Sjuhärad och Västra Götalandsregionen, hade som tema:
“Är ojämlikt entreprenörskap hållbart 2021?”, vilket diskuterades av såväl nya som tidigare verksamma entreprenörer och av inkubatorer och investerare under ledning av programledare Sarit Monastyrki.
I programmet medverkade flera entreprenörer som får eller har fått stöttning av Borås INK. De gav sin bild av livet som entreprenör och berättar bland annat hur de finansierat sina bolag. Tittaren får också en inblick i de aktörer och verksamheter som bidrar med finansiering, där entreprenörer kan söka finansiellt stöd.
I slutet av sändningen diskuterade entreprenörer och investerare frågan om den ojämlika fördelningen av riskkapitalet i ljuset av DI Digitals årliga kartläggning, som visade att endast 1% av 44 miljarder kronor gick till kvinnligt grundade bolag i Sverige. Paul Frankenius intervjuades i ämnet och Johan Staël von Holstein, Saila Skördemo, Erik Bladh, Simon Hjelte och Klementina Österberg pratade i studiosoffan om varför det förhöll sig så, hur man ska ta in finansiering och hur vi kan skapa ett mer jämlikt entreprenörskapsklimat.
“Kapitalet går idag till 20-30 åriga unga män i Stockholms centrum, så det är extremt ojämlikt”, sa Klementina Österberg, VD GU Ventures och gav rådet: “Alla ni män och kvinnor därute, prata med varandra och häng på varandras bolag, så ni kan bygga jämställda team, det är då vi kan förändra statistiken”.
Affärsutvecklaren Simon Hjelte vid Borås INK hängde på och lade till:
“Teamens jämställdhet och mångfald är jätteviktig för framgång. Flera rapporter visar dessutom att bolag ledda av kvinnor är mer lönsamma.”
Samtidigt som Paul Frankenuis menade att det är en icke-fråga i framtiden, för att jämställdheten kommer lösa sig av sig självt när fler kvinnor examineras ut i andra yrkesroller. Johan Stäel von Holstein menade istället att det handlar mer om kvinnorna själva, att män och kvinnor är generellt sett olika och att kvinnor inte är lika riskbenägna. Han sa också att det är ett stort dilemma för investerarna själva, för att de vill inget hellre än att få investera i fler företag som grundats av kvinnor.
Saila Skördemo, som har startat den framgångsrika verksamheten som hette Solhaga, hade själv rest riskkapital för ca 20 år sedan. På frågan om varför hon trodde det var så lågt som 1%, svarade hon:
“Jag ser det som en symaskin som är inställd på raksöm, som behöver ändras till sicksack”, sa Saila Skördemo i sändningen, som är chef, entreprenör, grundare och fortsätter “Det är någonting i strukturen som behöver förändras.”
Se sändningen här och vid 1:30 in i sändningen kan ni höra panelen med Simon Hjelte, Erik Bladh, Klementina Österberg, Saila Skördemo, samt Johan Staël von Holstein:
“Det var ett väldigt proffsigt hybrid evenemang med både deltagande live på plats, inspelade filmer i ‘hemma hos’ miljö och scenframträdanden i en studio, vilket genomfördes excellent av programledaren, inkubatorn, talarna och alla partners. Informationen som ges är en bra sammanfattning av vad du som entreprenör kan behöva ha med dig i samband med att du vill ta in kapital, vare sig det är bidrag, lån eller ägarkapital.” avslutade Klementina Österberg, VD GU Ventures tillika ordförande för investeringsbolagen GOKAP Invest och Vasa Angels.
I samband med INK DAY öppnar Borås INK ansökan till entreprenörsprogrammet INK LAB. Ett kostnadsfritt digitalt erbjudande att under åtta veckor med hjälp av workshops, coachning och nätverkande testa sin affärsidé med målet att få värdefull input.