Fastighetskongressen Business Arena inleder samarbete med organisationen WTRE, Women Talk Real Estate, för att på lång sikt bidra till ökad jämställdhet i fastighetsbranschen.
Syftet med samarbetet är fler kvinnliga talare på Business Arenas scener, främst på kongresserna utanför Sveriges gränser.
– I Sverige upplever vi inte att det är ett lika stort problem som internationellt att ge kvinnor utrymme på scen, det märker vi inte minst när vi arrangerar Business Arena London, berättar Linda Lagerdahl, Head of Content på Business Arena och ansvarig för Business Arenas program.
– Vi vill vara en praktisk tillgång för alla större eventarrangörer inom branschen. Business Arena är ett viktigt forum för både Norden och den bredare europeiska marknaden och är därmed en viktig plattform för kvinnliga experter, säger Viktorija Grubesic, medgrundare av WTRE som jobbat mer än 15 år i fastighetsbranschen.
WTRE är en icke-vinstdrivande organisation som hjälper fastighetsbranschen att arbeta för jämställdhet. Med sin slogan ”synlighet spelar roll” har WTRE öppnat mångas ögon för den ojämna fördelning som finns bland manliga och kvinnliga talare på fastighetsrelaterade event runt om i Europa.
– Kärnan i allt vi gör är att synlighet spelar roll. Om den enskilda kvinnliga experten accepterar en talarförfrågan får hon möjligheten att höja sin egna profil, men samtidigt öppnas dörren upp för andra. Om fler kvinnliga experter syns på fler scener utmanar vi tillsammans könsstereotyper och ger rum för fler förebilder, säger Andrea Carpenter, medgrundare av WTRE och tidigare kommunikationschef på fastighetsrådgivningsföretaget CBRE Global Investors.
Enligt WTRE är endast 14 procent av alla talare på Europas fastighetsrelaterade event kvinnor. Det speglar inte faktiska antalet av yrkesverksamma kvinnor i branschen.
– Anledningen till varför vi inte sett så många kvinnliga experter på scen kan vara komplex. Till exempel finns det färre kvinnliga experter som är aktiva i vad som fortfarande är en mansdominerad industri och om vår synlighet är begränsad blir vi svårare att hitta. Därför tror vi att konceptet av en databas fungerar så bra. Vi ser också att det finns brist på självförtroende hos somliga kvinnliga experter så vi försöker därför att uppmuntra fler kvinnor genom att erbjuda coachning, berättar Andrea Carpenter.
Lena Stark är vd för Fastighetsnytt som står bakom konceptet Business Arena. Hon säger att företagets ambition alltid är att sträva efter en jämställd talaruppställning.
– Fastighetssektorn är för fjärde året i rad den mest jämställda branschen i Sverige enligt Allbright-rapporten. Allbright förutspår att branschen kan nå jämställdhet i ledningsgrupper 2020. Business Arena vill kunna spegla den faktiska könsfördelning i branschen även på scen, men också kunna bidra till att faktiskt skapa fullständig jämställdhet i fastighetssektorn genom att öka synligheten av alla duktiga kvinnor som är aktiva i branschen både i Sverige och internationellt, säger Lena Stark.