Svenska fintechbolaget Splitgrid lanseras i hela EU

Techbolaget Splitgrid blir ett av de första bolagen i Sverige som får licens för SEPA-betalningar.

Svenska fintechbolaget Splitgrid lanseras i hela EU 1
Göran Eriksson, Rosalie Pellarone och Jonas Forsman

Det innebär att man nu kommer kunna nå ut till alla 28 EU-länder. Något som breddar marknaden markant för både Splitgrid och dess kunder, utan att öka riskerna för de små butiker och e-handlare som använder sig av bolagets tjänst.

– Vi har en bra och omtyckt produkt, men för oss är det viktigt att ligga i framkant på en snabbrörlig marknad. Många av våra kunder saknade möjligheten att kunna göra affärer i Euro via Splitgrids affärsmodell och nu kan vi erbjuda det, säger Jonas Forsman, CTO och medgrundare av Splitgrid.

SEPA Credit Transfer är en eurobetalning mellan betalare och betalningsmottagare i de länder som ingår i SEPA. Med hjälp av det kan företag skicka betalningar med en kundunik referens, som sedan kan användas vid återrapportering och som gör det enklare att spåra betalningen. Splitgrid har redan fått förfrågningar från leverantörer i fem Euroländer, som vill börja använda sig av deras tjänst.

Splitgrids produkt är en programvara som installeras i kassan hos antingen en fysisk butik eller e-handel. När en betalning genomförs delas pengarna upp så att butiken får sin del och leverantören får sin. Det möjliggör för butiken att sälja varor utan att köpa in ett stort lager och på så sätt riskera sin likviditet om de inte lyckas sälja allt. Riskerna blir mycket mindre – både för butik och leverantör. Något som är avgörande för att kunna fortsätta göra affärer på en tuff marknad.

– Det här steget möjliggör för våra butiker och leverantörer att jobba över en hel kontinent, utan begränsande avtal för leverans och betalning. Därför är det både viktigt och väldigt roligt att vi nu kan leverera det. Tillväxttakten under det senaste året har varit nästan 300 procent, så Splitgrid är utan tvekan en efterfrågad tjänst på marknaden, säger Jonas Forsman.